Izvor: index.hr

Amsterdam je upozorio britanske turiste, koji tamo dolaze zbog seksa i droge, da se klone tog grada. Glavni grad Holandije to je učinio preko digitalne kampanje usmerene na britanske muškarce od 18 do 35 godina, koju podržava gradsko veće.

Obeshrabrivanje Britanaca da dođu u Amsterdam deo je napora da se popravi imidž glavnog grada i da ga se ne percipira kao mesto "bluda i razvrata", piše BBC.

Kao deo digitalne kampanje naziva "Stay Away" prikazani su snimci mladića kako teturaju amsterdamskim ulicama. Takođe, tu su i snimci privedenih mladića i policije koja im uzima otiske prstiju. Isto tako, ciljani oglasi pokazuju koji su rizici od preterane konzumacije droge i pića u Amsterdamu.

Poruka Britancima iz prestonice jeste dugi vikend u Amsterdamu može stvoriti pogrešne uspomene. Stanovnici Velike Britanije mogu kupiti povratne avionske karte za Amsterdam po ceni od 57 evra.

Putničke agencije sa sedištem u Britaniji nude "momačke" vikende u Amsterdamu, uključujući krstarenja kanalima s neograničenim pićem, večeri "odrezaka i striptiza" i obilaske pabova u Ulici crvenih fenjera (Red Light Districtu).

Godinama su se ljudi u Amsterdamu žalili na pijane Britance koji mokre u javnosti, povraćaju u kanale, skidaju se i izazivaju tuče. Ovo nije nova pojava. Pre gotovo deset godina, tadašnji gradonačelnik Amsterdama pozvao je svog londonskog kolegu Borisa Džonsona, koji je grad opisao kao "ljigav", da vidi što Britanci tamo rade.

"Ne nose kaput dok prolaze Red Light Districtom, pevaju "You'll never walk alone", a ponekad uopšte nisu obučeni. Voleo bih pozvati Džonsona da svedoči tome", rekao je tada Eberhard van der Laan.

Kritičari amsterdamske kampanje tvrde da su takvi ciljani oglasi diskriminišući.

"Možda dolaze zbog trave, ali ostaju zbog Van Goga", rekao je za BBC Joakim Helms, vlasnik kofi šopa Grinhaus. Ističe da njegova klijentela dolazi iz svih društvenih i ekonomskih slojeva života uz tvrdnju da pokušaji isključivanja nekih na temelju njihove starosti i pola krše načela slobode, tolerancije i jednakosti kojima se Amsterdam ponosio.

Amsterdam je jedan od najposećenijih gradova sveta. Oko 20 miliona posetilaca uključujući milion Britanaca, svake godine poseti grad koji ima otprilike 883.000 stanovnika. No, preterani turizam iskušava toleranciju lokalnog stanovništva i zato je gradsko veće reagovalo.

Veći bilbordi izloženi u Red Light Districtu, amsterdamskoj četvrti u kojoj se nalaze bordeli i prostitutke u izlozima, prikazuju fotografije stanovnika koji turistima poručuju: "Mi živimo ovde. Gradsko veće je trenutno u procesu premeštanja izloga s prostitutkama u novu "erotsku zonu".

U Amsterdamu neće uslediti zabrana prostitucije, već će se umesto toga uvesti stroža pravila i kontrole. Od ovog vikenda, bordeli i barovi će se ranije zatvarati, a u maju na snagu stupa zabrana pušenja marihuane na ulicama i oko Red Light Districta.

Stanovnici Amsterdama koji žive u visokim uskim kućama, smeštenim duž kanalskih prstenova iz 17. veka, kažu za BBC da nisu samo mladi turisti problem, već sam broj turista u gradu.

"Osećaj je kao da živimo u Diznilendu ili zoološkom vrtu", rekao je jedan od stanovnika. Zamenik gradonačelnika Sofjan Mbarki rekao je da Amsterdam već preduzima više mera upravljanja nego drugi veliki gradovi u Evropi.

"Posetioci će ostati dobrodošli, ali ne ako se nedolično ponašaju i stvaraju nered", dodao je.

Amsterdamska kampanja je izazvala brojne komentare na društvenim mrežama. "Meni ovo više izgleda kao reklama", našalio se jedan od komentatora. "Žele zaraditi na porodicama i muzejima, a znaju da trava i Red Light District održavaju grad", glasi jedan od komentara na društvenim mrežama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.