Izvor: Jutarnji.hr

Konobarica iz Njujorka izazvala je veliku svađu na društvenim mrežama nakon što je goste iz Evrope nazvala škrtim jer joj nisu ostavili veću napojnicu.

"Mrzim Evropljane", napisala je izvesna Medison Tejt u objavi na Tviteru, a prenosi Dejli mejl. Ona radi u restoranu čije ime nije otkrila, a naljutilo ju je što je grupa turista ostavila samo 10 odsto napojnice, odnosno 70 dolara (65 evra), na račun od 700 dolara (650 evra). Nepisano pravilo u SAD je da se osoblju restorana i bara daje napojnica između 15 i 25 odsto.

"Ostavili su napojnicu od 70 dolara na mom stolu nakon što su se satima zabavljali. Moj šef ih je pitao kakva im je usluga, i oni su bili apsolutno oduševljeni, pa je objasnio da je uobičajeno da se ostavi 20 odsto računa. Rekli su 'OK' i jednostavno se podigli, nastavila je konobarica na Tviteru.

Predlog iznosa napojnice je takođe odštampan na računu koji je konobarica postavila.

Međutim, debata nije išla u pravcu koji je očekivala, a mnogi su je brutalno napali, zbog čega je kasnije uklonila objavu. Oni pristojniji su pokušali da je upozore da turisti ne poznaju lokalne običaje, a ni kada im vlasnik lokala objasni, ne znaju da li ih vara ili je ozbiljan.

"Evropljani su najgore mušterije", neko joj je pisao, a ona je odgovorila da može da ih "toleriše” ako joj ostave dovoljno novca. Počela je da nabraja njihove najgore navike – satima "zauzimaju" stolove, grubi su i nametljivi...

Običaji za davanje bakšiša su uvek vruća tema - dok su jedni tvrdili da je 15 odsto premalo, drugi su rekli da restorani uopšte ne bi trebalo da nameću procenat na račune gostiju. Tema je nedavno ponovo došla u fokus zbog galopirajuće inflacije, a mnogi Njujorčani se žale da su u restoranima i radnjama pod udarom mafije, tražeći od njih napojnice na nametljiv način.

Korisnici Tvitera pokušali su da edukuju pomenutu konobaricu da se u različitim zemljama ostavljaju različiti iznosi napojnice, ali je tih 10 odsto uvek prihvatljivo.

Takođe ju je kontaktirao Džo Stefaneli, izvršni direktor kompanije Criptech Solutions.

"U Evropi je 10 odsto normalno. Upravo sam ostavio napojnicu od 25 posto u Amsterdamu, a oni su odmah došli da me pitaju zašto sam to uradio. Umesto da ih vređate, obrazujte se. Svet je mnogo veći od SAD, napisao joj je.

"U Argentini uvek ostavljamo 10 odsto, i ništa, samo kada želimo da kažemo da je usluga loša", napisala joj je jedna prijateljica, uz objašnjenje da Evropljani nisu navikli na velike napojnice jer se konobari u tamošnjim barovima i restoranima mnogo bolje plaćani nego u SAD.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.