Izvor: B92

U Srbiji boravi prva grupa turista koja je iz Kine došla posle korone, odnosno pošto je kineska nacionalna turistička uprava objavila da turističke agencije iz Kine mogu da organizuju grupna putovanja po Srbiji, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije.

TOS navodi da su prvi postkovid turisti iz Kine stigli u subotu 18. marta, u organizaciji jedne od najvećih agencija iz Kine, CYTS, dan nakon što je to odobreno i da im je organizovan svečani doček, a udruženje Nacionalni turizam Kine dodelilo je priznanje Srbiji pod nazivom "10 destinacija koje je vredelo čekati", saopštila je danas Turistička organizacija Srbije.

Kako se navodi, Nacionalni turizam Kine dodelio je Srbiji priznanje "10 destinacija koje je vredelo čekati" za 2023. godinu, a ceremonija dodele nagrade održana je 14. marta u Pekingu, gde je više od 1.000 ljudi, predstavnika kineske turističke, hotelske i avio industrije, predstavnika međunarodnih agencija i destinacija, prisustovalo ovom svečanom događaju.

Ocenjivale su se performanse turističke destinacije, inovacije na tržištu Kine i jačina brenda i Srbija je ušla među deset najboljih. Sem Srbije, na toj listi su se našli Nemačka, Švajcarska, Holandija, Tajland, Kanada, Novi Zeland, Mađarska, Australija i Republika Fidži.

"Kina je bila na prvom mestu po dolascima u 2019. godine, a druga po noćenjima i verujemo da će se, u skladu sa novim okolnostima, taj trend u 2023. godini nastaviti", navodi se u saopštenju.

Srbija je bila prva zemlja u Evropi koja je uvela bezvizni režim za državljane Kine, a ono što Srbiju kao destinaciju čini još atraktivnijom jesu dva direktna leta koja danas postoje između Srbije i Kine (do Pekinga i do Tjendžina). Turistička organizacija Srbije je u kontinuitetu organizovala promotivne aktivnosti i promovisala turističku ponudu Srbije u Kini i tokom pandemije, kada turisti nisu mogli da putuju u Kinu niti da dolaze iz ove zemlje.

"Kroz naše kampanje obezbedili smo da turisti imaju dovoljno informacija, zato možemo da kažemo da smo spremni i sada kada smo na listi zemalja gde su omogućena grupna putovanja imamo sve razloge da verujemo da će broj turista iz Kine biti u ozbiljnom porastu", istaknuto je u saopštenju TOS-a.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.