Izvor: index.hr

Turistima u Rimu koji posećuju Panteon, najposećenije italijansko kulturno mesto, uskoro će biti naplaćeno 5 evra (5,28 dolara) za ulaz, ali tačan datum primene te odluke nije poznat.

Po podacima italijanskog ministarstva kulture iz marta ovaj rimski hram, izgrađen na vrhuncu Rimskoga Carstva, godišnje poseti više od 7 miliona ljudi, što ga čini najposjećenijim kulturnim mestom u celoj Italiji. Sredstva od naplate ulaznica biće namenjena za održavanje i obnovu zgrade, jedne od najvažnijih u istoriji arhitekture, objavilo je ministarstvo.

Deca i mladi do 18 godina, kao i stanovnici Rima neće plaćati ulaznicu, a ulaz će biti besplatan i za pripadnike crkvenih i verskih službi. U prikupljanje sredstava uključena je i Rimska biskupija, koja prihod želi da iskoristi u dobrotvorne i kulturne svrhe.

Brojni slični rimski spomenici, poput Koloseuma ili Rimskog foruma, već dugo naplaćuju ulaz, ali ulaz u mnoge crkve i svetišta i dalje su besplatne. U Panteonu su sahranjeni italijanski kraljevi Vitorio Emanuel II, i Umberto I, kao i neki umjetnici, među njima i renesansni slikar i arhitekta Rafaelo.

Prva zgrada podignuta je između 27. i 25. godine pre Hrista, a impresivna kupola izgrađena je u prvoj polovini drugog veka nove ere. Panteon se smatra arhitektonskim čudom i najimpresivnijim antičkim hramom u središtu Rima.

Njegova kupola najveća je svetska nearmirana kupola, a do danas nije poznato na koji su je način Rimljani izgradili prije 2000 godina. Prvobitno je Panteon izgrađen kao hram svih bogova, a od 7. veka je katolička crkva. Kada ga je Mikelanđelo prvi put ugledao, navodno je rekao da je delo anđela, a ne ljudske ruke.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.