Izvor: pun kufer

Put iz pravca Plužina je nešto izazovniji i duži, a zbog velikog uspona biće vam potrebno i oko pet do šest sati hoda.

Trnovačko jezero popularna je turistička atrakcija na krajnjem zapadu Crne Gore. Reč je o gorskom jezeru dugačkom 825 metara i širokom 715 metara koje se izdiže na 1517 metara nadmorske visine u Parku prirode Piva.

Veruje se da je reč o jezeru glacijalnog porekla koje se nalazi u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, a koje je okruženo planinama višim od 2000 metara – planinom Volujak na jugu i Maglićem na severu.

Do jezera se može doći šumskim putem od Tjentišta za otprilike 1,5 sati hoda. Put iz pravca Plužina je nešto izazovniji i duži, a zbog velikog uspona biće vam potrebno i oko pet do šest sati hoda otkrivaju na službenim stranicama Parka Piva.

Foto: Shutterstock / Barbora Aulehlova

Uprkos tome mnogi ga žele doživeti uživo i spremni su na sve fizičke napore kako bi ga videli. Glavni razlog za to njegova magična lepota, ali i činjenica da jezero ima prirodni oblik srca.

Na plitkim delovima jezera voda je bistra, pa čak i bezbojna, dok u dubljim delovima dobija intenzivnu zelenkastu boju. Tokom zime jezero se često u potpunosti zaledi i tako stvori zapanjujući prizore stvorene za fotografisanje.

Možete ga posetiti tokom cele godine, ali nemojte se iznenaditi ako ovde zateknete sneg čak i u junu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.