Izvor: Net.hr

Godišnji odmor bi za mnoge ove godine mogao biti pravi luksuz. Zbog inflacije, apartmani i hoteli će ove sezone biti skuplji i do 35 posto.

Ove sezone više neće biti gužvi na graničnim prelazima, jer, po svemu sudeći, zbog povećanja cena hotela, ali i apartmana, mnogi će morati da odustanu od letovanja.

"Vlasnici apartmana bi mogli da podignu cene od 20 do 30 posto, čak i 35 posto u nekim delovima gde je veća potražnja. To znači da su svi nameti otišli u nebesa", rekao je Mirko Bulić iz Hrvatske zajednice udruženja apartmanskog smeštaja.

I hoteli će u špicu sezone pratiti apartmanski smeštaj pa su cene veće do 30 posto. Skuplja su i putovanja preko turističkih agencija.

"U odnosu na 2022. godinu cene su podignute između 10 i 15 posto, kako u kojim uslugama", kazao je Boris Žgomba, predsednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Međutim, cene diže i konkurencija pa razlike i nisu toliko velike. Četvoročlana porodica u špicu sezone za smeštaj na Pagu treba da izdvoji od 600 do 2.000 evra. Na Krfu u Grčkoj od 600 do 1.500 evra, a na Siciliji od 700 do 2.000 evra. Uz napomenu da se uvek može proći jeftinije, ali i skuplje.

"Mislim da podizanje cena od 10 do 15 posto neće imati efekata na ovu sezonu iz razloga jer je to svetski problem i praksa, a ne samo naš. Očekujemo jednu dobru, uravnoteženu i normalnu turističku godinu", kazao je Žgomba za RTL Danas.

Ipak, turisti će morati da paze na svaki cent.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.