Izvor: pun kufer

Letelica o kojoj je reč zove se overtur (Overture), a proizvodi je Bum supersonik (Boom Supersonic), američka avionska kompanija. Overtur obećava da će biti najbrži putnički avion na svetu koji će dostizati brzinu veću od 2.000 kilometara na sat, što je dvostruko više od brzine sadašnjih aviona.

Gotovo 20 godina nakon poslednjeg leta konkorda, ovakvi avioni ponovno se vraćaju. Američki div Amerikan erlajns (American Airlines) naručio je 20 novih nadzvučnih putničkih aviona koji bi se mogli naći u upotrebi 2029. godine.

S obzirom na to da je ovakva brzina u pitanju, overtur će moći da stigne od Londona do Njujorka (sedmosatni let) za samo tri i po sata a od Los Anđelesa do Sidneja (obično 15-satno putovanje) za samo šest sati i 45 minuta. Svaki overtur može prevoziti između 65 i 80 putnika.

Ipak, Amerikan erlajns nije jedina kompanija koja je odlučila da investira u supersonične avione. Navodno je dosad naručeno više od 130 ovakvih aviona, i to od kompanija Junajted erlajns (United Airlines), Virdžin Atlantik (Virgin Atlantic) i Džapen erlajns (Japan Airlines).

Ipak, proizvođač Bum supersonik zanimljiv je i iz drugih razloga. Kažu kako će u potpunosti raditi na održivom gorivu i imati nultu neto emisiju štetnih gasova što bi, ako je istina, moglo da promeni čitavu avionsku industriju. Naravno, za ovakve garancije ipak treba sačekati da se vidi kako će sve to funkcionisati i u praksi.

Objavljena lista "najglupljih" zemalja: Hrvatska na prvom mestu, a tu je i Srbija

U svakom slučaju, nadzvučni avioni će stići na velika vrata. A hoće li postati i standard, pokazaće vreme.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.