Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za izlet u Valjevo – 15.000 dinara: "Ekskurzije će se uskoro ugasiti"

Podeli

Sa roditeljskim sastancima, koji su počeli sa novim polugodištem, krenuli su i novi šokovi za roditelje - u jednoj prestoničkoj osnovnoj školi roditeljima petaka ponuđena je dvodnevna ekskurzija sa jednim noćenjem u Valjevu, za neverovatnih 15.100 dinara.

Da stvar bude još neverovatnija, iz iste te škole za učenike mlađih razreda stigla je ponuda za rekreativnu nastavu za sedam dana, odnosno šest noći, za razumnih 31.500 dinara. Razumnih kada se uzme u obzir koliko košta ekskurzija sa jednim noćenjem u Valjevu.

Direktor: Jeste, skupo je, ali to su cene

"Iskreno da vam kažem, i kao roditelj i prosvetni radnik, tih 15.100 jeste skupo", rekao je Nebojša Novović, direktor OŠ "Vlada Aksentijević" iz Beograda, gde je ekskurzija po ovoj ceni i ponuđena roditeljima, a upitan da li je njemu to skupo i šta on lično misli o toj ceni:

"Ali, u tu cenu ulazi i vodič, lekar, nadoknada za nastavnike, cena boravka u objektu, cena po kilometru prevoza, ulaznice i još mnogo toga. Ono što me bez obzira na sve raduje, jeste da je već 70 roditelja dalo saglasnost da im deca idu na ekskurziju. Odziv roditelja i dece je oko 90 odsto."

To je i razumljivo, jer će svaki roditelj koliko god da nema para, za zadovoljstvo svog deteta naći koliko god da se traži. I to je ono što većinu najviše i boli i što se najviše i komentariše: "Znaju da ćemo sve da učininimo za našu decu, zato nas i 'deru'".

Ovo dvodevno putovanje koje treba da se realizuje u junu uključuje zaista posetu mnogim lepim mestima - rezervat prirode Zasavica, etno selo Sunčana reka, etno kompleks Tršić, manastir Tronošu, kompleks Brankovinu... Međutim, deca na putovanje kreću ujutru, a prvi organizovani obrok je tek uveče, tako da će im trebati dodatni keš za još bar dva obroka, pa još i džeparac... Srećom, pa se putovanje plaća na rate, ali ko ima još dece, pa tako i po nekoliko rata mesečno...

Direktor dodaje da je tender završen i da je sve objavljeno transparentno: "Anketni listići su podeljeni roditeljima. Razgovarao sam sa njima i obavestio ih kakvo je stanje u drugim školama".

A kako dodaje, razlike u ceni ekskurzija između škola i agencija kreću od 200 do 400 dinara.

"To je verovatno neka sitna razlika za one nadoknade koje je Savet roditelja opredelio razrednim starešinama, odnsno pratiocima dece", kaže direktor Novović za "Blic".

"Ni u čemu ne odudaramo od drugih škola"

Novović priznaje da su cene kako ekskurzija tako i rekreativnih nastava porasle u odnosu na raniji period, ali da se bez obzira na poskupljenje u svim sferama društva, škola potrudila da izabere najpovoljniju agenciju.

"Nažalost, cene su visoke. To je naša stvarnost, ali mi kao škola ništa nismo odskočili, niti odudaramo od drugih škola i agencija. Izabrali smo agenciju koja je dala najpovoljniju ponudu. Sve se može proveriti i na portalu javnih nabavki. Stoje podaci ko je konkurisao i ko je dobio. Prolazi onaj sa najnižom cenom. Na sajtu škole stoji kompletna tenderska dokumentacija", kaže Novović.

Javnom nabakom je precizirano šta škola traži

Ekipa "Blica" kontaktirala je i agenciju koja učestvuje u realizaciji ove ekskurzije. Oni su nam rekli da je javnom nabavkom tačno utvrđeno šta škola traži, kao i da ekskurziju ne čini samo jedno noćenje, već niz stavki koje su taksativno navedene.

"Ekskurziju ne čini samo noćenje, već mali milion stavki koje se traže javnom nabakom. Prevoz, ulaznice, nadoknada sve je to uračunato. Mi smo imali javnu nabavku. Javnom nabakom je precizirano šta škola traži, šta je tom cenom obuhvaćeno, kao i šta koliko košta. Roditelji koji su u bilo kakvoj dilemi mogu u školi da izvrše uvid", poručuju.

Svaka škola ima individualne zahteve

Kako kažu, njima je bilo bitno da ispune ono što se traži javnom nabavkom.

"Svaka škola ima individualne zahteve. Cene na tržištu su nenormalno jake u odnosu na prethodne godine, sve je poskupelo, čak se ne zna koliko će šta poskupeti do samog perioda realizacije. Ako se nedeljno menja cena goriva, koja povlačii sve ostalo, naravno da i to utiče i na cenu putovanja", kažu nam iz agencije.

Đaci sami vraćaju ponude, neće ni da pokažu roditeljima

Da su cene đačkih putovanja otišle u nebo, shvatili su i sami đaci. Tako su učenici od 10 godina jedne beogradske škole, učiteljici sami vratili ponudu za jednodnevni izlet od 5.000 dinara, nisu hteli ni da pokažu roditeljima. Ispostaviće se da ovo nije jedini slučaj i da se isto desilo u još nekoliko škola.

"Ekskurzije će se uskoro ugasiti"

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antićkaže kaže za Telegraf.rs da s obzirom na situaciju sa cenama, postoji velika šansa da se ovakve vrste putovanja potpuno ugase jer roditelji nemaju od čega da plate ekskurziju. Dešava se čak i da podižu kredit kako bi ispunili želju detetu, ali kako navodi, previsoke cene nemaju nikakvog smisla jer đaci prvestveno na tim putovanjima ništa ne nauče.

"Svuda su otprilike iste cene za autobuse, vodiča i direktora. Jedina borba za ekskurziju je da direktor mora da bude u timu. Tu ima dosta "zaslužnih" ljudi koje vi plaćate u sklopu putovanja. Recimo, samo autobus za dan košta 350 evra. Stvarno su nenormalne cene ekskurzija. Pre koji dan sam čuo da je cena za 7 dana u Aranđelovcu 38.000. Ovakve cene nemaju smisla, verovatno će se uskoro ekskurzije i ugasiti. Roditelji nemaju toliko para, a ekskurzija nema smisla ako se daje poslednji dinar na nju", kaže Antić.

Dodaje da bi mnogo bolja opcija bila uključiti neku vrstu edukacije u ekskurziju, jer se u većini slučajeva ovo putovanje pretvori u žurke i opijanja. Antićev stav je da treba zabraniti alkohol i uvesti veću odgovornost kako nastavnika i direktora, tako i samih učenika.

"To su više zabave, šetnje i provod. Kod nas je odgovornost nepostojeća reč, totalno se razlikujemo od zapadnih zemalja. Cene bi imale smisla da deca bar mogu da nauče nešto, da vide nešto što nigde drugde ne mogu, upoznaju kulturu i obrazovni sistem druge škole, ali u ovom slučaju ne. Da bar znate u šta ste uložili taj novac", zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto: RINA
Ovde je leto počelo uprkos kiši i oblacima: Avanturisti su već su spremili svoje čamce FOTO
Foto: Shutterstock/Pawel Kazmierczak
Grčki restoran iz pakla: Piće, predjelo i salata 800 evra, turisti zgranuti
Foto: Profimedia
Avio kompanija donela odluku: Pre ulaska u avion, svaki putnik mora da stane na vagu
Foto: Shutterstock/Tatiana Popova
Srbija kao turistička destinacija sve interesantnija državljanima ove evropske zemlje
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Nemačka pogranična policija vraća ljude sa granice: U ovim slučajevima nema presedana
Foto: Shutterstock/Suzana Luttermann
Novinarka "Gardijana" o Splitu i hrvatskim ostrvima: Jedan detalj je posebno naglasila FOTO
Foto: Promo
OC Jahorina dobitnik nagrade za najkreativnije obeležavanje Svetskog dana snega
Foto: Shutterstock/Todor Dinchev
Omiljena destinacija srpskih turista: Od danas sezonska linija Er Srbije do prelepog ostrva
Foto: Shutterstock/Marko25
Mesto nerazjašnjenih legendi: 3 misterije Gornjačke klisure koje ćete želeti da čujete FOTO
Foto: Zakhar Mar/Shutterstock
Bajkovita destinacija: "Pariz istoka'' jedan je od najlepših evropskih gradova FOTO
Foto: Shutterstock/Kokhanchikov
Da li ste sve obišli? Ove lepote Srbije nikako ne smete propustiti
Foto: Shutterstock/fran_kie
Izvan turističkih mapa: Neobična putovanja koja ispunjavaju avanturistički duh
Foto: Shutterstock/Mo Photography Berlin
Mišji bunker postao istorijski spomenik: Ovde je živelo 65 hiljada pacova i miševa VIDEO
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT
Gradonačelnik omiljene destinacije objavio rat turistima: "Kofere će morati da nose u rukama"
Foto: Depositphotos/darezare
Beograd među najboljim mestima za posetu u Evropi: Evo šta ga čini posebnim
Foto: Shutterstock/Mia2you
Put koji vodi u okean: Trasa od 180 kilometara sa pogledom na prelepa ostrva i delfine VIDEO
strana 1 od 4596 idi na stranu