Foto: Andrej Safaric/Shutterstock
Foto: Andrej Safaric/Shutterstock

Hrvatska od 2023. ulazi u Šengensku zonu: Evo šta to znači za naše putnike

Podeli

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU i šengenskog prostora dali su zeleno svetlo za ulazak Hrvatske u Šengen.

Hrvatska je u četvrtak na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU dobila jednoglasnu podršku za ulazak u šengenski prostor. Tako Hrvatska postaje 27. članica i za manje od mesec dana, od 1. januara 2023. ukinuće granične kontrole na kopnenim i morskim graničnim prelazima sa ostalim članicama Šengen zone, a na proleće, 26. marta 2023. godine i na aerodromima.

Šengenska zona

Šengen, je područje koje obuhvata evropske zemlje koje su službeno ukinule granične kontrole na međusobnim granicama. Zona uglavnom funkcioniše kao jedna celina sa jedinstvenim pravilima za međunarodna putovanja, koja podrazumevaju zajednički vizni režim.

Bezvizni režim boravka u Šengenskoj zoni omogućava građanima, koji poseduju nove biometrijske pasoše, da slobodno putuju u okviru zemalja potpisnica sporazuma. Putovanje se odnosi na kraće posete (poslovne ili turističke) u trajanju do 90 dana u period od šest meseci. Taj boravak putnici mogu iskoristiti u celini ili ga podeliti na nekoliko kratkih putovanja.

Šta ne podrazumeva bezvizni režim?

Bezvizni režim važi samo za putovanja. On ne daje pravo građanima da duže od 90 borave u šengenskom prostoru. Bezvizni režim nije zamišljen da azilantima ili ljudima koji traže posao obezbedi potrebne dozvole. Rad i boravak u zemljama šengen zone, bez odgovarajućih dozvola (boravišne i radne), je protivzakonit. Osoba koja zbog lažnog azila ili rada na crno zloupotrebi ovaj režim dobija zabranu ulaska na teritoriju zemalja Šengena, i to u trajanju od 5 do 10 godina.

Od sledeće godine ulazak u Šengensku zonu komplikovaniji za građane Srbije

Ulazak u Evropsku uniju će od sledeće godine postati komplikovaniji za naše državljane. Jer se uvodi novi sistem ulaza i izlaza (EES), koji će stupi na snagu od maja 2023. godine.

U pitanju je deo Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS). Zbog tog sistema će i građani Srbije morati da plaćaju taksu od sedam evra, u ovom slučaju i pri ulaska u Hrvatsku. Od putnika se očekuje da se prijave i plate taksu pre ulaska u Šengensku zonu.

Novi sistem Evropske unije će registrovati dodatne informacije o putnicima koji ne pripadaju pomenutom bloku. Osim podataka koji se nalaze u pasošu, u sistemu će se čuvati i otisci prstiju i slike lica.

Zahvaljujući ovakvom sistemu Unija planira da ukine pečate u pasošu. Sistem će automatski registrovati, kada neko uđe ili izađe iz zemlje EU. Tako će biti lakše prepoznati osobu koja je prekoračila dozvoljeno vreme boravka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4274 idi na stranu