Izvor: B92

Šetnja kroz srce istorijskog centra Valensije, vodi vas pored nekih od najspektakularnijih zgrada u gradu. Kao što su: La Lonja de la Seda, zatim srednjovekovna pijaca svile gotičke arhitekture koja je na Uneskovoj listi svetske baštine, modernistička pijaca Kolon, sada prepunu prodavnica fine hrane i šik kafića i ultra-moderni futuristički Grad umetnosti i nauke.

Tri stotine sunčanih dana godišnje sa prosekom od 18 stepeni celzijusa, uspešna gastro scena i ogromne zelene površine, koje su pomogle gradu da obezbedi titulu Zelene prestonice Evrope 2024. godine, samo su neki od razloga, kako prenosi Euronews, zašto bi trebalo da posetite Valensiju.

Međutim, uprkos svemu što grad može da ponudi, ono što najviše oduševljava posetioce je tipičan Valensijanski duh, sa njihovom opuštenom mediteranskom atmosferom koja meša staro sa novim.

"Valensija je način života, to je fabrika emocija", tvrdi Frančesk Kolomer, sekretar za turizam regiona Valensije. "Takođe živimo u zlatnom dobu valensijske gastronomije", podseća on.

Jedinstvena paelja

U regionu Valensije postoji više od 200 jela od pirinča, tako da morate probati bar jedno. Ali Kolomer preporučuje posetiocima da ne propuste ono što je verovatno najpoznatije jelo u celoj Španiji - paelju. Ovo jelo je upravo nastalo u Valensiji u 19. veku.

Zeleno, jer volim zeleno

Valensija će 2024. godine dobiti titulu Zelene prestonice Evrope, a nagrada je priznanje za napore grada da ostvari svoje zelene ciljeve, ali i za buduće projekte na unapređenju i proširenju zelenih površina ovog područja.

Broj zelenih površina koje možete istražiti u gradu je ogroman: Valensija ima više od dva miliona kvadratnih metara vrtova. Obavezno posetite zelena pluća grada, baštu Turija, botaničku baštu i Viveros.

Krenite na plaže

Bilo da je leto ili zima, peščane plaže Valensije morate videti bilo da ste u poseti gradu ili njegovoj okolini.

"Postoji preko 500 kilometara obale, bogate pejzažima i nasleđem", kaže Kolomer. Ako boravite u gradu, najbolje plaže do kojih možete doći iz centra su La Patacona, La Malvarosa i Pinedo. La Patacona je urbana plaža koja je produžetak La Malvarose, veoma popularne plaže severno od luke Valensija. Obe plaže maksimalno iskorištavaju kilometre belog peska - i nude beskrajan niz barova i klubova duž šetališta.

Pinedo je plaža sa Plavom zastavom - priznanje za svoju čistoću i dobre usluge koje se tamo pružaju, na manje od 15 minuta vožnje od centra grada Valensije. Obično je tiho, što omogućava posetiocima duge šetnje i uživanje u lepoti pejzaža.

Ako se odlučite da odete u Valensiju, verujemo da će vam ovi saveti biti od koristi, u svakom slučaju naša topla preporuka je da to učinite.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.