Izvor: B92

Požar koji je zahvatio deo Uskršnjeg ostrva oštetio je neke od njegovih monumentalnih isklesanih kamenih figura, poznatih kao moai.

Kako su saopštile vlasti ostrva, požar je zahvatio Nacionalni park Rapa Nui, 3.500 kilometara od zapadne obale Čilea, uzrokujući "nepopravljivu" štetu na arheološkom nalazištu.

"Više od 100 hektara je pogođeno u sektoru Rano Raraku koji uključuje močvare i moai sektor", objavio je nacionalni park u četvrtak na svojoj službenoj Fejsbuk stranici.

Karolina Perez, podsekretarka za kulturnu baštinu, rekla je da je ostrvo, koje se nalazi 3.500 km od zapadne obale Čilea razaran plamenom od ponedeljka.

Rapa Nui ima više od 1.000 kamenih kipova, divovskih glava za koje se veruje da su ih u 13. veku prvi isklesali izvorni stanovnici ostrva. Područje oko vulkana Rano Raraku, Uneskove svetske baštine, navodno je najviše pogođeno, piše Klix.ba.

Procenjuje se da se na tom području nalazi nekoliko stotina moaija, kao i u kamenolomu gde se vadi kamen koji se koristi za klesanje skulptura.

Ariki Tepano, direktor zajednice Ma'u Henua zadužen za upravljanje i održavanje parka, opisao je štetu kao "nepopravljivu".

"Moaiji su potpuno uništeni i možete da vidite šta im je vatra uradila", rekao je Tepano.

Gradonačelnik Uskršnjeg ostrva, Pedro Edmunds Paoa, rekao je da veruje da požar "nije nesrećan slučaj", rekavši lokalnoj televiziji Radio Pauta da su "sve požare na Rapa Nuiju izazvala ljudska bića".

"Šteta uzrokovana požarom ne može se popraviti", dodao je Edmunds Paoa. "Pucanje originalnog i simboličnog kamena ne može se obnoviti, bez obzira koliko se miliona evra ili dolara uložilo u to."

Istraživači sa Univerziteta Binghamton otkrili su da su kipovi moaija na Uskršnjem ostrvu izgrađeni blizu izvora slatke vode.

Park je rekao da je "nedostatak volontera" sprečio nadležne da stave požar pod kontrolu. Ukupna šteta na mestu još nije procijenjena.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.