Izvor: B92

Prinčevska ostrva se nalaze u Mramornom moru i administrativno pripadaju Istanbulu. Malo ko zna kako su dobila ime, a radi se o veoma interesantno običaju iz prošlosti.

Prinčevska ostrva su smeštena na 90 minuta vožnje trajektom od Istanbula i sastoje se od devet ostrva. U prošlosti su vlasti ove države na Prinčevska ostrva slali sve nepoželjne plemiće i osobe iz kraljevske porodice, pa su u ostala upamćena kao Prinčevska ostrva. Ovaj arhipelag, skrivena tajna Turske, poznat je još i kao Adalar.

Početkom 19. veka ova ostrva su postala turistička destinacija za turiste iz celog sveta, delom zbog interesantne istrorije, delom zbog neverovatne lepote i sadržaja koja nude. Najveće i najposećenije ostrvo je Bujukadi koje zauzima površinu od svega pet kvadratnih kilometara.

Na ostrvu Bujukadi nema automobila, i idealno je za turiste koji žele zabavu i aktivan odmor. Odlično je za odmor bez buke i gužve, na njima možete šetati, voziti bicikl ili uživati u vožnji kočijom. Ukoliko i sretnete automobil, to će biti policijski automobil u patroli.

Bujukadi je posebno interesantno kad se od obilaska umorite, i potražite predah u nekoj od lokalnih kafana ili restorana. Odlični lokalni restorani se nalaze na svakom koraku i nude vrhunsku hranu, uglavnom se radi o svežim ribljim i mediteranskim gurmanlucima.

Ova ostrva postaju posebno popularna u poslednjim godinama kao destinacija na koju se odlazi i van letnje sezone, jer pružaju neverovatan osećaj mira i spokoja.

Stanovnici Istanbula često vikendom stižu na ova ostrva kako bi bar na kratko izbegli gužvu velegrada i proveli vikend sa porodicom ili prijateljima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.