Foto: Shutterstock/eldar nurkovic
Foto: Shutterstock/eldar nurkovic

Hrvatsko ostrvo krcato, ugostitelji nezadovoljni: "Nikad manje novca nisam zaradila"

Podeli

Mnogo je faktora koji su uticali na dobru turističku sezonu na Korčuli, a veći broj mesta je zabeležilo sezonu na nivou rekordne 2019. godine.

Mere su ukinute, a apartmani i restorani spremni i željni zarade. Jul je na nivou celog ostrva bio odličan, a sva ostrvska mesta su zabeležila sezonu na nivou rekordne 2019. godine, negde i bolju.

Na Korčuli je tako na primer sezona bolja za tri odsto u odnosu na 2019. godinu, sam grad Korčula zabeležiće lagani pad, ali okolna mesta beleže rast od otprilike desetak odsto što dokazuje koliko je svetska pandemija promenila lice turizma koje sad traži zabačene i "neizvikane" lokacije sa što manje ljudi.

Grad je toliko krcat da su krajem jula zabeleženi nezapamćeni saobraćajni kolapsi. Svemu tome je doprinelo i otvaranje Pelješkog mosta, što je promenilo dinamiku saobraćaja na ostrvu i poluostrvu.

Najviše noćenja i dolazaka ostvarili su Hrvati, a ono što je bitno jeste da su se vratili Italijani, tako barem tvrde iz Turističke zajednice Grada Korčule, iako ih po statistici nema u top pet zemalja po noćenjima i dolascima, a nema ih ni u top osam, Italijani su tek na devetom mestu po dolascima.

"U odnosu na ranije godine znatno je povećan broj gostiju iz Italije osobito u periodu ferragosta čemu su pridonele aktivnosti predstavništva Hrvatske turističke zajednice u aprilu 2022. godine promovišući Grad Korčulu u jednom od najčitanijih italijanskih turističkih mesečnika Bell’Europa sa fotografijom grada Korčule na naslovnoj strani, kao jednog od najpoželjnijih odredišta. Osim toga, italijanska brodarska kompanija SNAV u avgustu je povećala broj isplovljavanja brodova na liniji Ancona – Split", tvrdi Milijana Borojević, direktorikaTZG Korčule.

Ono što je zanimljivo jeste i da je porastao broj gostiju u kampovima te da u odnosu na 2019. godinu beleže porast od 103 odsto.

Ipak uprkos velikom broju gostiju i tome što je grad krcat, niko ne zna kakva je sezona zapravo odnosno koliki je prihod ostrvo ostvarilo.

"Nikad više gostiju, počelo je rano, nikad više nisam čistila i dočekivala goste, a nikad manje novca nisam zaradila. Sve je nenormalno skupo", rekla je jedna gospođa sa Korčule koja godinama iznajmljuje apartmane kako joj se čini sezona za "Dubrovački vjesnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4116 idi na stranu