Izvor: B92

Da li će se novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama koji se priprema u Hrvatskoj plaže privatizovati, ograđivati, a ulaz na njih naplaćivati?

Predlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama omogućava se ograničenje opšte upotrebe pomorskog dobra, njegovo ograđivanje, pa čak i potencijalna naplata ulaska na plaže, upozorio je Pokret otoka u otvorenom pismu upućenom Vladi.

Deo plaže u Petrčanima pod koncesijom je u sklopu turističkog kompleksa. Jedna je od 18 takvih plaža u Hrvatskoj, sa naplatom ulaza. Pod koncesijom ih je 350. Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, tvrde u Pokretu otoka, će omogućiti njihovo gomilanje, piše Dnevnik.hr.

Maja Jurišić, predsednica Pokreta, ističe da se spominju ograđivanja i naplate ulaska, zbog čega su jako zabrinuti upravo za taj deo predloga Zakona.

Ona kaže da se isto dogodilo u Grčkoj i Italiji, jer javnost nije na vreme reagovala.

Turisti posebno nisu oduševljeni tom idejom.

Vinsent, turista iz Engleske, kaže da je u Italiji plaćao mesto na plaži, ali ističe i da je zato, na primer, na Barbadosu svaka plaža javna.

I takve moraju da ostanu i plaže u Hrvatskoj, složni su kupači.

Mirsada, putnica iz BiH kaže da turisti ne bi mogli to da priušte, jer je ionako sve poskupelo.

Jarmila, turistkinja iz Češke, misli da naplaćivanje ulaza na plažu nije u redu. Ističe da plaže trebaju biti dostupne svima.

A tako će i biti, odgovaraju iz resornog ministarstva. Napominju da je nacrt Zakona još u radnoj verziji i da nastaje pod budnim okom profesora i stručnjaka iz područja pomorstva i pomorskog dobra.

Kako tvrde, mesta za paniku nema.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.