Izvor: B92

Prema dosadašnjem pisanju domaćih medija, ovih dana se ljudi uglavnom iščuđavaju na visoke cene u Crnoj Gori. Da li je to samo do toga što je svugde tako, ili su prosto iskoristili momenat kada je turistička sezona u jeku? No oni ipak imaju veći problem, a to je mnogo manja poseta turista.

Izjava kojom je premijer Crne Gore Dritan Abazović uzburkao javnost glasi: "Cene su kao na Azurnoj obali, voda je 4 evra." Da li baš voda zaista mora da iznosi toliko će očigledno ostati nerešena misija ovog leta, ali činjenica je da Crna Gora beleži znatno manju posetu turista ove godine.

Takve navode je i za crnogorske medije prokomentarisala Ana Tripković Marković, direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

"NTO prikuplja petkom podatke od lokalnih turističkih organizacija. To su sad preliminarni podaci, a zvanične podatke Monstata imaćemo za nekoliko meseci i to je jedan od problema", rekla je Tripković Marković

Njeno mišljenje je da geopolitička kriza potresa ceo svet. Međutim, prema preliminarnim podacima koje ona ima, u Crnoj Gori boravi 108.000 turista, što je na nivou 2021. godine i 80 odsto realizacije iz 2019. godine.

Sve primorske opštine su te koje generišu najveći broj turista, osim Budve koja je prošlog petka zabeležila pad, sve beleže rast, a ohrabruje i situacija na severu.

Tripković Marković dodaje da se moraju sačekati podaci koji pristužu narednog petka kako bi se videlo da li je će situacija u Budvi ostati ista i da li je to trend.

"S obzirom na to kakva su globalna kretanja situacija je krajnje neizvesna i potpuno je van naše kontrole za razliku od pandemije kada nismo imali kontrolu, ali smo mogli da delujemo merama."

"Što se tiče privrede, oni su dvostruko pritisnuti inflacijom, to je problem broj jedan koji tišti turizam. U smislu rasta cena uvoznih namirica", navodi Tripković Marković.

Ističe da je budžet NTO krajnje smanjen i da su imali 300.000 evra za celu godinu i sva tržišta.

"Puno stvari smo uradili. Nje jednostavno kada dođe do takvog smanjenja. To je 14 odsto budžeta od prošle godine. Bili bismo mirniji da smo mogli da platimo digitalnu promociju, koja je izuzetno skupa", rekla je Marković.

Umesto toga, dodaje, napravili su studijske posete za 14 zemalja i predstavili se sa 600 turoperatora.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.