Foto: Shutterstock/AlexAnton
Foto: Shutterstock/AlexAnton

Crnogorski grad poluprazan u špicu sezone: "Loša kampanja"

Podeli

Na pragu špica letnje sezone Budva se ne može pohvaliti popunjenošću kreveta u hotelima i privatnom smeštaju, pišu ''Vijesti''.

I dok se očekivalo da će početak jula obeležiti kolone automobila koje pristižu s gostima na letovanje, umesto da se traži krevet više, u metropoli turizma, ako se može suditi po zvaničnim podacima Turističke organizacije Budve, minule sedmice boravilo je za gotovo petinu manje gostiju nego početkom jula prošle godine.

Turistički poslenici u razgovoru za “Vijesti” kao jedan od glavnih problema lošije sezone ističu to što Crna Gora nije uspela da nadoknadi s drugih tržišta goste iz Ukrajine i Rusije, koji su bili dominantni lani.

Ležaljke 8 evra, apartman 40 evra: Za B92.net sa crnogorskih plaža: "Čista voda, milina"

Manje gostiju iz regiona je i zbog činjenice da su neke destinacije koje su prošle godine bile zatvorene zbog pandemije, sada otvorene, pa gosti iz nekadašnjih jugoslovenskih republika odlaze u komšiluk na letovanje.

Prema zvaničnim podacima, od Jaza do Buljarice borave 26.432 gosta, što je za 19 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Lošiju popunjenost u odnosu na minulo leto beleže u hotelima i u privatnom smeštaju.

Tako, kako se navodi u izveštaju TO Budve, u hotelima odmara 11.130 gostiju ili za 15 odsto manje nego početkom jula prošle godine.

Nevesta Jadrana krcata turistima: "Uvek računamo na te goste"

U privatnom smeštaju je još lošija popunjenost, čak za 23 odsto manje nego lani, pa je u ovom vidu smeštaja registrovano 14.478 gostiju.

U kampovima odmara 236 gostiju ili 71 odsto više, u hotelima je 198 gostiju ili osam odsto više, dok je u odmaralištima 390 gostiju, ili za trećinu više u odnosu na prošlu godinu.

Predsednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović za “Vijesti” kaže da je u stvarnosti 40 odsto manje gostiju nego lane, posebno u privatnom smeštaju.

Smeštaj u Crnoj Gori i do 50 evra dnevno – najskuplje u Kotoru

”Pojedini hoteli su dobro popunjeni, a dobar deo je poluprazan. Razloga za ovakvo stanje je više. Kada je Crna Gora u pitanju, nismo uspeli da nadoknadimo goste iz Ukrajine i Rusije. Loša kampanja prema emitivnim tržištima, slaba povezanost i problemi u avio-industriji, budući da smo mi avio-destinacija, inflacija u Evropskoj uniji i slabljenje eura, neizvesna jesen zbog ratnih sukoba, neki su od razloga“, naveo je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4116 idi na stranu