Izvor: Dnevnik.hr

Veće EU je danas poslalo Evropskom parlamentu nacrt odluke o "punoj primeni šengenske pravne tekovine u Republici Hrvatskoj". To znači da će se ukinuti vazdušne, kopnene i pomorske granice sa članicama šengenskog prostora.

Za različite datume za ukidanje kontrola u vazdušnom prometu postoje tehnički razlozi.

U vazdušnim lukama u zemljama šengenskog prostora potrebno je promeniti izlaze za avione koji dolaze u Hrvatsku i odlaze iz Hrvatske kako bi se putnici razdvojili, odnosno uputili na izlaze bez graničnih kontrola. Isto treba napraviti i na hrvatskim aerodromima.

Prvi takav datum u ovom slučaju je poslednja nedelja u martu naredne godine odnosno 26. marta 2023.

Veće Evropske unije poslalo je danas nacrt odluke o “punoj primeni šengenske pravne tekovine u Republici Hrvatskoj” u Evropski parlament uz popratno pismo predsednici Parlamenta Roberti Mecoli u kojem se traži dostava mišljenja što je ranije moguće.

U predlogu odluke kaže se takođe da se od 1. januara 2023. ukidaju sva ograničenja za korišćenje šengenskog informacionog sistema (SIS).

Procedura odlučivanja o pristupu u šengenski prostor predviđa da se pre konačne odluke Veća EU zatraži mišljenje Evropskog parlamenta.

Istovremeno: evrozona i Šengen

To mišljenje za Veće nije obavezujuće, ali predstavlja proceduralni korak koji se ne može zaobići. Odluka o pokretanju postupka donesena je u sredu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper), koji čine ambasadori država članica EU.

Ne bude li nekih nepredviđenih prepreka, Hrvatska bi tako u desetoj godini svog članstva u EU trebalo istovremeno da postane članica šengenskog prostora i evrozone.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.