Izvor: B92

Prethodni vikend je obeležio masovno kašnjenje, pa i otkazivanje letova srpske avio-kompanije Er Srbija,koji su izazvali bes putnika. Zato smo želeli da istražimo kakva su prava putnika ukoliko dođe do otkazivanja ili kašnjenja leta?

Pripremili ste kofere za put, željno iščekujete da se ukrcate na let i uputite na željno iščekivani odmor, ali vas umesto ljubazne stjuardese dočeka vest da je vaš let otkazan? Šta su vaša prava u tim situacijama?

Prema pravilniku putnika koji možete da pronađete na sajtu Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, u slučaju otkazivanja leta zbog vremenskih prilika, bezbednosti na aerodromu ili nekih drugih razloga na koje avio-kompanije ne može da utiče, avio-kompanija je dužna da putniku ponudi jednu od dve opcije: preusmeravanje na drugi let ili povraćaj svih troškova, a isto važi i ako kompanija otkazuje let više od dve nedelje pred put. Kako napominju, svi putnici čiji je let otkazan imaju pravo na naknadu štete.

Kako piše na sajtu Er Srbije, bitno je da ispunjavate nekoliko uslova kako bi se propisane odredbe vezane za prava putnika primenile.

Potrebno je da:

* putujete sa aerodroma koji se nalazi na teritoriji zemlje koja je potpisnica "ECCA" sporazuma i na koju se "ECCA" sporazum primenjuje ili sa aerodroma koji se nalazi u trećoj zemlji na aerodrom koji se nalazi u oblasti "ECCA", pod uslovom da već niste dobili prednosti ili nadoknadu ili da vam već nije pružena pomoć u toj trećoj zemlji i ukoliko je operativni avio-prevoznik za taj let kompanija Er Srbija;

Šta sve možete da unesete u avion?

* imate potvrđenu rezervaciju za let o kom je reč;

* ukoliko se pojavite na ček-inu (sem ako je let otkazan): kako predviđa i u vreme koje je unapred i u pisanom obliku (uključujući elektronskim sredstvima) navela kompanija Er Srbija, organizator putovanja ili ovlašćeni turistički agent, ili ako vreme nije navedeno, najmanje 45 minuta pre objavljenog vremena polaska;

* ukoliko vas je kompanija Er Srbija ili organizator putovanja prebacio sa leta za koji ste imali rezervaciju na drugi let, bez obzira na razloge;

* ukoliko vam je karta izdata u okviru programa lojalnosti "Air Serbia Etihad Guest" ili drugog komercijalnog programa kompanije Er Srbija ili organizatora putovanja.

Kako naglašavaju, odredbe vezane za prava putnika se neće primenjivati ukoliko putujete besplatno ili po sniženoj ceni koja nije neposredno ili posredno dostupna javnosti.

Šta ako je let otkazan?

Ukoliko se desi da je let za koji ste potvrdili rezervaciju ukinut/otkazan, Er Srbija (a trebalo bi i sve avio-kompanije) će vam:

1. Pružiti izbor između nadoknade ili preusmerenja

* nadoknada: u roku od sedam dana, pune cene karte po ceni po kojoj je kupljena, za deo ili delove putovanja koji nisu realizovani, i za deo ili delove koji su već realizovani ukoliko let više ne služi svrsi u pogledu vašeg prvobitnog putnog plana, zajedno sa, kad je to relevantno, povratnim letom do prve tačke polaska, u najkraćem mogućem roku.

* preusmerenje: pod sličnim uslovima prevoza, do vaše konačne destinacije u što kraćem roku; ili preusmerenje, pod uporedivim uslovima prevoza, do vaše konačne destinacije kasnijeg datuma kad vama to odgovara, u zavisnosti od dostupnosti mesta. U slučajevima kad mesto, grad ili region ima više od jednog aerodroma i kompanija Er Srbija vam ponudi let do različitog aerodroma u odnosu na onaj iz vaše rezervacije, Er Srbija će pokriti troškove vašeg prevoza od tog drugog aerodroma ili do onog koji je naveden u vašoj rezervaciji, ili do druge destinacije u blizini, po dogovoru sa vama.

2. pružiti sledeće besplatne prednosti

* besplatne obroke i osveženja u skladu sa vremenom čekanja; dva besplatna telefonska poziva, teleksa ili poruke putem faksa ili mejla; u slučaju preusmerenja, kad je razumno očekivano vreme polaska novog leta najmanje dan nakon planiranog polaska ukinutog leta, oni će vam ponuditi besplatan hotelski smeštaj u slučajevima kad je neophodan boravak tokom jedne ili više noći ili kad je potreban dodatan boravak u odnosu na nameravani; besplatan prevoz od/do aerodroma do/od mesta smeštaja (hotela ili nečeg drugog).

3. isplatiti naknadu na sledeći način

* 250 evra za letove do 1.500 km, 400 evra za letove od 1.500 do 3.500 km, 600 evra za letove preko 3.500 km. Ukoliko ponudimo preusmeravanje vašeg putovanja do konačne destinacije putem alternativnog leta, ova nadoknada se može smanjiti za 50 odsto ukoliko vreme dolaska alternativnog leta ne prevazilazi planirano vreme dolaska prvobitno rezervisanog leta: za dva sata za letove do 1.500 km, za tri sata za letove između 1.500 km i 3.500 km, za četiri sata za letove preko 3.500 km, navodi se na sajtu ER Srbije. Rastojanje se utvrđuje na osnovu konačne destinacije na koju ćete, usled ukidanja leta, stići posle planiranog vremena prvobitno rezervisanog leta.

Kako biste ostvarili svoja prava, prvi korak je napišete prigovor avio-kompaniji.

"Obavezno treba da se pozovu na Pravilnik o pravu putnika i opišu okolnosti u kojima je došlo do kašnjenja ili otkazivanja leta", rekao je Dragan Nikolić, urednik vazduhoplovnog portala Avijatika za BBC.

Putujete s ljubimcima – za njih važe posebna pravila

Pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva...

Nadoknada neće biti isplaćena u sledećim situacijama

* ukoliko ste obavešteni o ukidanju leta najmanje dve nedelje pre planiranog vremena polaska ili

* ukoliko ste obavešteni o ukidanju leta između dve nedelje i sedam dana pre planiranog vremena polaska i ponuđeno vam je preusmerenje koje vam omogućava da poletite ne više od dva sata pre planiranog vremena polaska i stignete na konačnu destinaciju manje od četiri sata posle planiranog vremena dolaska ili

* ukoliko ste obavešteni o ukidanju leta manje od sedam dana pre planiranog vremena polaska i ponuđeno vam je preusmerenje koje vam omogućava da poletite ne više od sat vremena pre planiranog vremena polaska i stignete na konačnu destinaciju manje od dva sata posle planiranog vremena dolaska ili

* ukoliko Kompanija Er Srbija može dokazati da su ukidanje leta izazvale izuzetne okolnosti koje se nisu mogle izbeći čak i da su preduzete sve razumne mere.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.