Izvor: B92

"Rajaner" je izazvao ogorčenje javnosti zahtevajući od putnika iz Južne Afrike da dokažu svoje državljanstvo pre putovanja tako što će uraditi test iz afrikansa - jezika koji koristi samo 12 odsto stanovništva i dugo se poistovećuje sa aparthejdom i belom manjinom.

Najveća evropska avio-kompanija po broju putnika - koja ne obavlja letove za i iz Južne Afrike - rekla je da zahteva od svih putnika iz te zemlje da popune "jednostavan upitnik" zbog, kako je opisala, velike rasprostranjenosti lažnih južnoafričkih pasoša.

"Ako ne budu u mogućnosti da popune ovaj upitnik, biće im odbijeno putovanje i biće im vraćen ceo iznos novca", rekao je portparol irske avio-kompanije.

Visoka komisija Ujedinjenog Kraljevstva u Južnoj Africi objavila je na Tviteru da test nije obavezno pravilo britanske vlade za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Iz "Rajanera" kažu da će se to odnositi na bilo kog vlasnika južnoafričkog pasoša koji leti u Britaniju iz drugog dela Evrope putem tog avio-prevoznika.

Avio-kompanija nije odmah odgovorila na upit zašto bi se to odnosilo na te rute, s obzirom da Britanija kaže da to nije uslov.

Analitičar za vazduhoplovstvo Aleks Mačeras opisao je ovaj potez kao "kategorički sulud i diskriminatoran".

"S obzirom na veću rasprostranjenost lažnih putnih isprava *globalno*, da li će Rajaner takođe zahtevati od Britanaca da urade test iz latinskog jezika pre ukrcavanja? Ne", dodao je on na Tviteru.

"Trenutno, ova suluda politika cilja samo na vlasnike južnoafričkih pasoša", zaključuje Mačeras.

Afrikans je treći po redu jezik koji se najviše koristi, od 11 zvaničnih u Južnoj Africi, a govori ga 12 odsto od 58 miliona ljudi u zemlji. Smatrao se zvaničnim jezikom sve do kraja aparthejda 1994. godine.

Jezik je nastao iz holandskog naseljavanja u Južnoj Africi u 17. veku, i dugo se povezivao sa rasnom klasifikacijom i ideologijom aparthejda koju je prvenstveno sprovodila i propagirala Nacionalna partija bele manjine od 1948.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.