Izvor: B92

Turističke agencije moraće da uvedu doplate za gorivo svim putnicima koji su uplatili svoje letnje aranžmane, od 30 i više evra za čarter letove. Razlog je oscilacija cene nafte. Po kom osnovu agencije imaju pravo da povećaju cenu iako je uplata već legla, a ugovor zaključen? Da li putnici mogu da traže da im se vrati ceo iznos ako im novoformirana cena ne odgovara?

Kako je istakao Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencije Srbije za TV Prvu postoji nekoliko zabuna.

"Prva zabuna - jeste kupljeno, vi ste uplatili, ali edukacijom moramo da naučimo ljude da svaka uplata ima mogućnost da se podigne za nekih osam posto, koliko Zakon o zaštiti potrošača dozvoljava. Ovde se ne radi o tome, nije poskupeo osnovni paket, već se radi o čarter letovima. U pitanju je posebna vrsta turističkih putovanja koja se ugovaraju ad hoc. Uvek su bili i uvek će biti vezani za cenu goriva", rekao je on i dodao da je sve to pravosnažno i u skladu sa zakonom.

"Ne mogu agencije podizati cene, a da to niko drugi ne može da vidi i proveri. Svesni smo u kom vremenu životu", rekao je on.

Kako je istakao, cena avio-goriva je značajno više poskupela i ovog trenutka avio-kompanije moraju da podignu cene.

"A sve te posledice se prelivaju i na putnika", zaključio je Seničić.

"Putnik može da otkaže u bilo kom trenutku, ali je pitanje koliko vremenski u odnosu na trenutak kada putuje i da li će platiti neke penale ili ne", rekao je.

Putnici su se proteklih dana zatekli u neprijatnoj situaciji, jer su im avio-kompanije javile kolika će doplata biti samo nekoliko dana pred put:

"Stavljate putnika pred svršen čin", saglasan je Seničić i objasnio je da nema mnogo izbora.

Kako je rekao za TV Prvu, za iznos do osam posto, saglasnost putnika nije potrebna, jer je u pitanju međunarodna regulativa koja je ovde implementirana.

"Ono što putnici ne razumeju jeste da turistička agencija ne može da prihvati ovaj trošak na svoja leđa - one jedan deo doplata preuzimaju na sebe, bile bi i veće od ovih iznosa, ali ne postoji prostor u zaradi turističkih agencija koje bi mogli da pokriju ovako velike doplate."

Kako bi u nastavku sezone, stvari lakše funkcionisale, u narednom periodu će se saznati cena doplate za julske čarter-letove.

"Do 10. juna ćemo znati koliko će doplate biti u julu. Omogućavamo putnicima izbor. Cene neće biti mnogo jeftinije", rekao je i dodao da su trenutne doplate od 30 evra za Grčku, 40 za Tursku i 50 evra za Egipat.

"Turizam nije trgovina, uslugu dobijate na odloženo, to pravi zabunu", rekao je na kraju Seničić.

Saznajte više u video-prilogu:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.