Izvor: Tanjug

Temperature u delovima južne Španije će sutra preći 42 stepena, dok će toplotni talas "izuzetnog intenziteta" doneti prašnjavo nebo, povećan rizik od šumskih požara i vrele uslove kakvi se češće viđaju usred leta nego polovinom maja.

Španska vlada pokrenula je nacionalni plan za ekstremne temperature, nakon što je meteorološka agencija Aemet upozorila da će ovaj maj u Španiji biti jedan od najvrelijih u proteklih nekoliko godina, preneo je "Gardijan".

Aemet je dodao da vazdušna masa toplog, suvog vazduha stiže iz Afrike, noseći prašinu iz Sahare i izuzetno visoke dnevne temperature, koje su za 10 do 15 stepeni iznad sezonskog proseka.

"Poslednji podaci meteoroloških modela potvrđuju snažan intenzitet ovog toplotnog talasa", kazao je portparol Aemeta Ruben del Kampo.

On je dodao da bi za Španiju ovo mogao da bude najintenzivniji toplotni talas u maju u prethodnih 20 godina.

Petak i subota će biti najtopliji, pa će onda uslediti veliki pad temperature u nedelju.

Meteorolog je rekao da bi temperature u andaluzijskoj dolini danas mogle da pređu 40 stepeni, a sutra 42.

"Čak i da se toplotni talas negde ublaži, opet bi mogle da se izmere temperature od 40 stepeni ili više u severoistočnoj dolini Ebro. To je nešto što nije viđeno u ovom periodu, dodao je Del Kampo.

Španija je zabeležila najtopliju temperaturu ikada u avgustu, kada je živa u termometru u gradu Montoro u Andaluziji dostigla 47,4 stepena.

Del Kampo je upozorio građane na "ekstremni rizik" od šumskih požara u južnim, centralnim i severoistočnim oblastima, a rekao je i da očekuju još jedan nalet oblaka sa prašinom.

"Čeka nas ekstremna epizoda i rizik koji sa sobom nosi visoke temperature će biti izražen u mnogim oblastima", kazao je Del Kampo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.