Izvor: klix.ba

U tekstu objavljenom u uglednom španskom listu "El Pais", Stari most u Mostaru nalazi se na listi najneverovatnijih mostova Evrope.

Tekst El Paisa napominje kako se mostovi koriste za prelazak reka ili dolina, a ponekad su i spektakularna monumentalna i simbolična dela.

Lista obuhvata različite građevine počev od istorijskih dragulja poput Karlovog mosta u Pragu do modernih inženjerskih konstrukcija koje prelaze mora i povezuju zemlje, vrtoglavih visećih mostova ili neverovatnih vijadukta, poput vijadukta Millau preko reke Tarn u Francuskoj.

Među spomenutim spektakularnim i monumentalnim arhitektonskim delima našao se i Stari most, za koji se navodi: "Od 1566. godine ovaj Stari most povezuje mostarske četvrti uzvišenom krivinom koju razdvaja reka Neretva."

Tokom rata 1993. godine, most je srušen, ali mu je danas vraćen nekadašnji sjaj i ponovo je otvoren za ronioce, koji po "ceni od oko 25 evra mogu da zarone u hladne vode reke".

Na prvom mestu liste našao se viseći most Carrick-A-Rede u Severnoj Irskoj, a onda slede Galata most u Istanbulu i Oresund koji povezuje Dansku i Švedsku.

Titlis Cliff Walk u Švajcarskoj sledi Stari most, a prvih deset čine i Karlov most u Pragu, vijadukt Millau u Francuskoj, most Vasko de Gama u Lisabonu, most Evropa u Austriji te most Trift u Švajcarskoj.

Preostali mostovi koji čine top 20 u Evropi su Dvorski most u Sankt Peterburgu, vijadukt Gulcštal u Nemačkoj, most Mes u Albaniji, most Fort u Škotskoj, Peak Walk u Švajcarskoj, Zmajev Rep u Nemačkoj, pešački most Čarls Kuonen u Švajcarskoj, Most uzdaha u Veneciji, Puente Nuevo u Španiji te Titan-RT u Nemačkoj.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.