Foto: Shutterstock/Mike Fuchslocher
Foto: Shutterstock/Mike Fuchslocher

Let će trajati 19 sati: Ovo će biti najduža avio-linija na svetu

Podeli

Australijska avio-kompanija "Kvantas" najavila je da će do kraja 2025. pokrenuti najduži neprekidni komercijalni let – od Sidneja do Londona za 19 sati.

Nakon pet godina planiranja, kompanija je objavila da je naručila 12 Erbasovih aviona A350-1000 za letove do udaljenih gradova u sklopu programa Project Sunrise.

Ti letovi počinjaće iz Sidneja do kraja 2025. godine, a kasnije bi mogli da se prošire i na Melburn.

"Novi tipovi aviona omogućavaju nove stvari", rekao je direktor Kvantasa Alan Džojs u saopštenju.

"A350 i Project Sunrise pretvoriće svaki grad u samo jedan let udaljen od Australije”, dodao je.

Kvantas je započeo ispitivanje dugih letova 2019. godine. Tada je izveden probni, 17.800 kilometara dug let između Londona i Sidneja koji je trajao 19 sati i 19 minuta. Iste godine isproban je i let između Njujorka i Sidneja, dug 16.200 kilometara, u trajanju od nešto više od 19 sati.

Trenutni najduži komercijalni let ima Singapur erlajns. Iz tog grada države do Njujorka se može stići za nešto manje od 19 sati, što je udaljenost od oko 16.700 kilometara. Kvantas već leti između Perta i Londona, što iznosi oko 14.500 kilometara i traje 17 sati.

Maksimalan komfor

“Kao što biste očekivali, posebno se radi na dizajnu putničke kabine kako bi bila što udobnija za dugi let”, rekao je Džojs. Kvantas je objavio da će u novi avion A350 stati 238 putnika, a prva klasa će nuditi odvojeni krevet, fotelju i garderober.

Svi putnici će na raspolaganju imati zonu osmišljenu za “kretanje, rastezanje i hidrataciju”. Kvantas je potvrdio da od Erbasa naručuje i 40 aviona A321 XLR i A220. Do kraja 2034. planira da kupi još 94 aviona tih modela.

Oni će biti "okosnica naše domaće flote za idućih 20 godina i doprineće da ova država ostane u pokretu", nastavio je Džojs pa dodao da će nove letelice smanjiti emisije štetnih gasova za najmanje 15 odsto.

"Izašli smo iz ove pandemije kao strukturno drugačija kompanija", naglasio je šef Kvantasa.

“Udeo na domaćem tržištu je veći, a tražnja za direktnim međunarodnim letovima je snažnija nego što je bila pre kovida”, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5168 idi na stranu