Izvor: B92

Savezni sudija na Floridi ukinuo je obavezu nošenja maski u avionima i javnom prevozu, a avio-kompanijama, aerodromima i sistemima javnog prevoza omogućeno je da donesu svoje odluke o tome, posle čega je bilo različitih komentara, piše Tanjug.

Glavne avio-kompanije su prešle na opcionu politiku maski, uprava za bezbednost saobraćaja saopštila je da više neće sprovoditi zahtev za nošenje maski, a aerodromi u Hjustonu i Dalasu su skoro odmah ukinuli sve obaveze nakon odluke suda.

Međunarodni aerodrom u Los Anđelesu je takođe odustao od stroge obaveze, ali centri za kontrolu bolesti i dalje preporučuju nošenje maski u prevozu.

Sistem javnog prevoza Njujorka planirao je da zadrži obavezu nošenja maski dok je uprava za gradski prevoz Vašingtona saopštila da će maske biti opcionalne za vozače autobusa i vozova.

Kako su ovu vest dočekali putnici najbolje svedoče snimci na kojima se vidi egzaltiranost ljudi, tapšanje, uzvici, pokoja suza i osmesi kada im oduševljeni piloti saopšte novu odluku i da mogu da skinu maske. Određeni broj ljudi je ostao zabrinut zbog potencijalne opasne i preuranjene odluke.

Erika Stejplton, reporterka televizijske stanice KSAZ, objavila je video-snimak na Tviteru na kojem se vidi kako se uz pesmu "Celebration" grupe Kul end geng putnici vesele kad čuju odluku.

"Kada ste u avionu i kažu vam da je ukinuto obavezno nošenje maski", napisala je ona. "Slavlje putnika na letu. A onda posada pusti ovo na zvučnicima."

Korisnik Tvitera Logan Krengel je tvitovao da leti kući u Minesotu iz Las Vegasa kada je pilot preko interfona objavio da maske više nisu potrebne.

"Jedini put kada sam tapšao u avionu", napisao je, postavljajući sliku na kojoj se smeška u svom sedištu. "Živeli! Život je lep!"

Ben Ditderih, sekretar za štampu senatora Aljaske Dena Salivana, objavio je snimak na kome se vidi kabina aviona uz klicanje i aplauz nakon što je pilot objavio lepe vesti i uputio čestitke putnicima.

Putnici su konačno mogli da se fotografišu bez maski.

Korisnica Tvitera Holi Reti napisala je na Tviteru: "Ne želim da umanjim nijedno iskustvo koje sam imala u životu, ali biti u avionu kada je ukinut mandat za masku bila je jedna od najlepših stvari koje su se ikada dogodile."

"Stjuardesa je upravo zastala i sa suzama u očima objavila da maske više nisu obavezne“, napisao je korisnik Tvitera Martin Avila.

Međutim, drugi su izrazili zabrinutost zbog toga što je obavezno nošenje maski ukinuto.

"Upravo sam imao vrlo bizaran trenutak: u avionu, pilot se uključuje preko interfona, objavljuje da su maske neobavezne, kaže – zato skinite maske i proslavite. Pola aviona baca pet i tapše. Drugi ne skidaju maske. Osoba u mojoj blizini počinje da plače, očigledno zabrinuta", napisao je korisnik Tvitera Volt Ekton.

Profesorka biološke odbrane Saskija Popesku sa Univerziteta Džordž Mejson kaže da treba i dalje biti oprezan i da treba nositi maske i dalje u zatvorenim prostorima, jer brojevi zaraženih u Americi rastu.

"Za vazdušni saobraćaj – skidanje maski je idealan način za širenje kovida (i drugih respiratornih infekcija) među ljudima koji dolaze iz različitih delova sveta."

"To je samo maska", napisala je korisnica Tvitera Stefani. "Činjenica da mnogi imaju takav problem sa tim još uvek mi je bizarna, posebno kada se trljate sa gomilom prljavih stranaca u avionu."

Korisnik Tvitera A. J. Bauer je tvitovao: "Nastaviću da nosim masku u zatvorenom još pet godina nakon što se cela ova stvar konačno završi iz čistog inata u ovom trenutku."

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.