Izvor: B92

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je danas trenutno jedino izvesno da će lakše i relaksiranije putovati oni koji su vakcinisani.

Evropska unija priprema novi model za putovanja koji podrazumeva da ograničenja više neće biti vezana za područje sa koga dolaze putnici, već za njihov epidemiološki status – potvrdu o vakcinaciji, oporavku od kovida 19 ili negativne testove.

"Počinjemo da pričamo o nečemu što još uvek nije ustanovljeno kao pravilo. Moramo da sačekamo prvo da vidimo. Evropska komisija je dala taj predlog i vidim da se u nekim zemljama ozbiljno razmatra o tome. Ušle su neke inicijative i u parlamente nekih zemalja. Međutim, kada dobijemo konkretna pravila igra i kada budemo znali protokole kao što smo to znali recimo tokom prošle sezone kada je veći deo zemalja EU izneo vrlo jasne protokole u martu, aprilu koji su se malo menjali, ali koje smo znali u najvećem broju slučaja, onda možemo sa sigurnošću da kažemo šta će važiti i kako ćemo moći da putujemo", rekao je Seničić gostujući na TV Prva.

Vakcinisani će biti privilegovani – Austrija jedina iznela jasna pravila

"Ono što je sigurno, bar ja tako mislim, jeste da ćemo imati veće opredeljenje prema onima koji su totalno vakcinisani, koji imaju čak i buster dozu i biće sigurno relaksirani u odnosu na ove trenutne okolnosti gde vi imate situaciju da najveći broj evropskih zemalja u ovom trenutku i ne prepoznaje tu buster dozu odnosno nije jasno naslovljeno u tim njihovim dokumentima izuzev Austrije, koja jedino vrlo jasno kaže – ukoliko ste se i treći put vakcinisani buster dozom, onda vam nije potreban nikakav dodatni dokument, ne treba da imate dodatne testove."

"Za sve ostale, bez obzira što ste vakcinisani, morate da imate neki od testova. To zavisi od države do države i mora da se proverava na dnevnom nivou. Jako teško pratimo sve to."

On naglašava da će morati da se sačeka da svaka zemlja objavi protokole da bi se videlo na koji način će moći da se uđe u svaku od njih.

"Dakle, da sačekamo prvo protokole. Da vidimo šta će reći zemlje EU. Nijedna odluka nije obavezujuća. Ona je preporuka i veliki broj zemalja prihvata tu preporuku, ali verovatno će biti i onih zemalja koje će iskakati iz te šeme preporuke. ne treba dizati tenziju. Ja sam nekako potpuno siguran da ćemo ipak tokom letnjih meseci moći da putujemo makar onoliko koliko smo putovali prošle godine", kaže on.

Onima koji žele da putuju u inostranstvo, Seničić preporučuje da dobro iščitaju uslove za ulazak u zemlju u koju žele da putuju. Sva uputstva o tome mogu da se nadju na sajtu Jute i Ministarstva spoljnih poslova, a Seničić upozorava građane da nisu isti uslovi za boravak u nekoj zemlji ili tranzit kroz nju.

Skraćeno trajanje propusnice sa devet na šest meseci

Kako da planiraju odmor svi oni kojima uskoro, ili do leta, prestaje da važi kovid sertifikat? Da li je to problem?

"Sve je donekle problem. Apelovaću da se ljudi vakcinišu i onda ćemo imati manji problem. To je definitivno da sve ide u tom pravcu. Treba slušati struku", rekao je. Potom je dodao: "Sve regulative govore u prilog tome da oni koji su vakcinisani imaće sve veće i veće privilegije."

"Ko želi da putuje, mislim da je to najjednostavniji način", zaključio je.

Na pitanje šta ako neka zemlja ne priznaje određenu vakcinu, kao što Nemačka ne priznaje Sinofarmove vakcine, Seničić odgovara da, u tom slučaju, građanin Srbije koji želi da uđe u Nemačku mora da radi PCR test.

"Ukoliko zemlja ne prihvata tu vrstu vakcine, mora da se radi ili PCR test ili antigenski", rekao je.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović naglasila je da se u Srbiji izdaju dve vrste digitalnih zelenih sertifikata – za Srbiju i za zemlje EU.

Ona je istakla da je do sada izdato oko 414.000 digitalnih evropskih sertifikata.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.