Foto:EPA/FRANCK ROBICHON
Foto:EPA/FRANCK ROBICHON

Zašto žene ne mogu da posete tajno japansko ostrvo uvršteno na Uneskovu listu svetske baštine?

Podeli

Mnogo je neobičnih mesta na našoj planeti, a jedno od njih je svakako japansko ostrvo Okinošima, na koje je ženama strogo zabranjen ulaz.

Malo, usamljeno ostrvo, oko 60 kilometara od grada Munakata, u južnoj prefekturi Fukuoke, dom je svetilišta šintoističke religije, najveće japanske vere, koja datiraju iz 17. veka. Ali tradicija i rituali koji se izvode na ostrvu su još stariji, datiraju iz 4. veka, kada je Okinošima postala mesto na kome se ljudi mole za bezbedna putovanja.

Arheološka nalazišta koja su sačuvana na ostrvu su praktično netaknuta i pružaju hronološki zapis o tome kako su se rituali koji su se tamo obavljali menjali od 4. do 9. veka.

Ovim ritualima, međutim, nikada nije prisustvovala žena. Iako postoji nekoliko istorijskih zapisa koji objašnjavaju ovu zabranu, stručnjaci veruju da je zbog verovanja u šintoizmu da menstrualna krv skrnavi sveta mesta. Druge teorije su da je zabrana proizašla iz želje da se žene koje rađaju zaštite od opasnosti putovanja morem.

Na ostrvu mogu boraviti samo sveštenici, osim tokom godišnjeg festivala 27. maja, kada je dozvoljeno da u posetu dođe 200 muškaraca pod uslovom da se podvrgnu ritualu čišćenja u kojem se skinu do gole kože i okupaju se u morskoj vodi. Kada odu, muškarci ne mogu da ponesu nikakav suvenir, niti da otkriju detalje svoje posete, preneo je BBC.

Sprovođenje svih pravila dovelo je ovo mesto na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3568 idi na stranu