Izvor: B92

Upoznavanje meksičke kuhinje ne može da prođe bez kesadilje.

Iako su je usvojile mnoge kulture širom sveta, kesadilja se smatra autentičnim jelom iz Meksika, koje je u centralnim i severnim delovima ove zemlje nastalo u 16. veku.

U pitanju je jednostavna meksička užina koja se sastoji od tortilje od brašna ili kukuruza punjene sirom koji se topi, a koja se obično presavije na pola i tako konzumira.

Može da sadrži i sastojke poput mesa, pasulja i krompira, ali sir je uvek obavezan (sa izuzetkom u Meksiko Sitiju, gde je sir u kesadilji često poslednja misao).

Samo ime kesadilje u bukvalnom prevodu znači "mala stvar sa sirom" što još jednom pokazuje važnost ove namirnice u popularnom jelu.

Kako kažu, najautentičniju kesadilju ćete pronaći u južnim i centralnim delovima Meksika.

Poreklo ovog jela je pomalo nejasno, ali je poznato da je sir u Meksiko stigao iz Španije s drugim mlečnim proizvodima, dok su tortilje već bile deo ishrane.

Prema jednoj od teorija, kesadilja je rođena među Astecima.

Naime, među njima su bile popularnije kukuruzne tortilje, koje su često punili bundevom i pekli ih u glinenim pećima kao dezert.

Danas postoje brojne vrste kesadilja i nadeva za njih poput ćoriza, Oaksaka sira, epazota i tikvica.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.