Izvor: Prva TV

U prvih 11 meseci prošle godine Srbija je od turizma prihodovala 1,7 milijardi evra. Zahvaljujuči čemu smo bili magnet za turiste iz celog sveta?

Da li smo po broju turista premašili rekordnu, 2019.godinu? Ko su bili najbrojniji turisti u Beogradu? I koje ostavio najviše novca? Aleksandra Mikata, iz Turističke organizacije Beograda je za TV Prva govorila o svemu ovome i otkrila vrlo zanimljive podatke.

"Imamo razloga za slavlje, Turistička organizacija Beograda je već stigla 2019. godinu, a kada budu obrađeni svi podaci, sigurni smo da će ovo biti rekordna godina. Time ne mogu da se pohvale drugi evropski gradovi, mogu samo da nam zavide i po svim parametrima je prošla godina bila veoma dobra godina", rekla je ona na početku razgovora.

Naglasila je kako je i dalje najviše turista iz regiona.

"Najviše je iz okruženja, Bosna i Hercegovina, Rusi, Nemci. Rusi su posebno zanimljivi jer je mnogo njih došlo u Beograd da živi. Oni su mahom digitalni nomadi, koji mogu da rade sa bilo koje destinacije, pa su došli jer je Beograd jeftiniji, a i sve vreme otvoren", priča Mikata i dodaje:

"Nemci dolaze mahom jer su ponovo krenuli brodovi za krstarenje."

Ipak, jasan je razlog zašto je poseta bila mnogo veća nego ikad pre.

"Beograd privlači turiste time što ima sve. Imamo noćni život za mlade, imamo porodične sadržaje, kulturne. Ova godina je bila specifična i po tome što je Beograd u odnosu na druge gradove konstantno bio otvoren, pa su turisti znali da ih ovde neće dočekati da im daju kartonsku čašu i kažu da moraju odmah da napuste lokal ili čak da ne mogu da odu u toalet, što je slučaj u nekim drugim evropskim gradovima", zaključuje Aleksandra Mikata.

Detaljnije u video-prilogu:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.