Izvor: TU Magazin

Prema izveštaju kompanije Henley and Partners koja od 2006. godine rangira pasoše 199 zemalja, Japan se nalazi na vrhu liste najmoćnijih pasoša u 2021. godini, Slovenija je na jedananestom mestu.

Na kraju svake godine se pravi lista najmoćnijih pasoša u tekućoj godini. Kako je preneo CNN, Japanski pasoš nudi mogućnost putovanja bez vize ili automatsko dobijanje vize za 193 odredišta širom sveta. Istraživanje takođe pokazuje da je u prvom tromesečju ove godine međunarodna mobilnost i dalje bila 12% ispod nivoa pre pandemije. Ovakvi rezultati pokazuju da je jaz između teoretskog i realnog pristupa putovanju koji nude čak i dobri pasoši i dalje veoma značajan.

Na drugom mestu se nalazi Singapur sa mogućnošću ulaska u 192 zemlje, zatim sledi Južna Koreja koja deli treće mesto sa Nemačkom. Njima pasoši omogućavaju ulazak 191 zemlju.

Na četvrtom mestu se nalaze Finska, Italija, Luksemburg, Španija, na petom Austrija i Danska, dok su Francuska, Irska, Holandija, Portugal i Švedska na šestom mestu.

SAD i Velika Britanija dele sedmo mesto, zajedno sa Švajcarskom, Belgijom i Novim Zelandom. Putnici sa ovim pasošima mogu da putuju u 187 zemalja.

Hrvatska je na 18. mestu sa slobodnim ulaskom u 173 zemlje sveta, Srbija se nalazi na 39. mestu, Severna Makedonija na 46. mestu, Crna Gora je na 48. mestu a Bosna i Hercegovina se nalazi na 54. mestu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.