Izvor: DW

Luksemburški grad Eš sir Alzet kao Evropska prestonica kulture u 2022. godinuispričaće priču o regionu u periodu od početaka teške industrije do digitalne epohe. Pod motom „Remix Culture“ planirano je 2000 kulturnih zbivanja.

Nigde u Luksemburgu se ne susreću prošlost i budućnost kao u Ešu. Pored odavno ugašenih visokih peći podignute su moderne univerzitetske zgrade s blistavim fasadama, stare industrijske građevine stoje pored atraktivnih stambenih zgrada. A na ulicama je internacionalna atmosfera.

U tom drugom po veličinu gradu u Luksemburgu živi 120 nacija. Eš kao Evropska prestonica kulture 2022. nadovezuje se na tu raznolikost pod motom „Remix Culture“.
Grad na jugu Luksemburga u program je uvukao čitav region. Više od 160 projekata s preko 2.000 događaja realizuju se delimično i prekograničnom saradnjom s francuskim opštinama.

"To je velika šansa za Eš i za ceo region, da pokažu da umeju i sa kulturom", kaže gradonačelnik Eša i ujedno predsednik projekta "Eš2022", Žorž Mišo.
Eš i region

Do sada su poklonici kulture uvek odlazili u glavni grad Luksemburga, kaže on. To bi sada trebalo da se promeni: "Eš2022 je za nas odskočna daska".

Na programu su pozorišne predstave, izložbe, ples, performansi, radionice i digitalna umetnost – s različitim težištima u mestima koja učestvuju u programu. U Luksemburgu je to 11, a u Francuskoj osam opština. Programom je, dakle, obuhvaćen region od oko 200.000 ljudi.

Tematski se program usredsređuje na to što povezuje region. Zajednička istorija razvoja rudarstva i teške industrije, kulturna raznolikost i vizija Evrope bez granica. Na osnovu „remiksa“ u različitim kategorijama (umetnost, Evropa, priroda) trebalo bi da nastane nešto novo, a javnost bi trebalo potaknuti da učestvuje u programskim sadržajima.

Organizatori su pripremili šarenu ponudu za sva čula – od Evropskog festivala fantastike, kulinarskog „Ukusa regiona“, prekograničnog pozorišta, izložbe o industrijskom nasleđu, moderne muzike, pa sve do „Festivala vatre“.

Luksemburg: Zemlja zamaka, očuvane prirode i visokog životnog standarda

Doseljenička i višejezična priča

Foto: Profimedia

Osim toga, "Eš2022" poziva na obilazak pograničnog regiona, pod čijim se zelenilom kriju rude. "Na jugu Luksemburga je prvobitno počelo doseljavanje u zemlju, a time i to što nas sačinjava", kaže luksemburška ministarka kulture Sam Tanson.

Od početka iskopavanja gvozdene rude drugom polovinom 19. veka u region sa crvenom zemljom punom gvožđa počele su da pristižu hiljade radnika iz drugih zemalja. Danas skoro polovina od 650.000 stanovnika Luksemburga nisu Luksemburžani.

Velika svečanost otvaranja manifestacije "Eš2022" planirana je za 26. februar 2022. "Remix Opening" bi trebalo da započne na trgovima, binama i uličnim ćoškovima uz muziku uživo, ples, svetlosne instalacije i projekcije. „Participativno iskustvo“ je poželjno. Svako ko to želi, od uličnih muzičara do lakrdijaša, može da pruži svoj doprinos.

Mišo kaže da se već razmišlja o pogoršanju epidemijske situacije: "Naravno, sve veće manifestacije korona stavlja pod znak pitanja". On ne vidi probleme za izložbe, jer se može kontrolisati broj posetilaca. Druge stvari se ne mogu sprovesti sa dvometarskom distancom. "Ja sam optimističan, nadam se da će se situacija opet popraviti", kaže Mišo.

Razlozi zbog kojih je Luksemburg zemlja snova

Velika ulaganja

Za projekat "Eš2022" s težištem na savremenosti, grad je u preuređenja, renoviranje i infrastrukturu uložio 32 miliona evra. Dodatnih deset miliona grad je uložio u sam program, a država je izdvojila 40 miliona evra.

Važni izložbeni prostori biće u Eš-Belvalu, u krugu bivše čeličane. Renovirana industrijska hala je rezervisana za medijsku umetnost. Prva izložba će biti otvorena pod nazivom „Hacking Identity – Dancing Diversity“, a pripremio ju je Centar za umetnost i medije iz nemačkog grada Karlsrue. A u staroj zgradi "Crna masa" (Massenoire), gde je nastajalo liveno gvožđe, biće postavljena izložba o industrijskoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U Ešu koji broji 36.000 stanovnika planirano je čak 80 projekata. Važna kulturna gravitaciona tačka je kvart u kojem se nalaze nova "Umetnička hala", pozorište i bivši bioskop, koje je preuređeno u omladinsko i dečije pozorište. Osim toga, postoji i "Kulturna fabrika", kao i bivša bolnica koja je postala rezidencija za umetnike.

Pre pandemije organizatori su računali da će za godinu dana imati između milion i milion i po posetilaca. „Eš2022“ bi trebalo da unapredi region ne samo na kulturnom već i na turističkom planu.

Na "Stazi crvenih stena" (Red Rock Trail) u dužini od 90 kilometara turisti će moći da se dive prirodi i smeđe-crvenkastom tlu.

U francuskom Miševilu je nastala "Barka" (L'Arche), kulturni centar za umetnost, muziku i nove digitalne tehnologije, Glavni grad Luksemburg je već dva puta bio kulturna prestonica Evrope, 1997. i 2007. godine

Pored Eša, još dva grada 2022. nose titulu kulturne prestonice Evrope: drugi po veličini litvanski grad Kaunas sa preko 300 000 stanovnika, kao i Novi Sad u Srbiji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.