Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Seničić objasnio: Oprezno kroz Italiju, kazna 5.000 evra, rešenje za zarobljene na Zanzibaru...

Podeli

Uslovi se nisu promenili za boravak u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U poznatim zimskim centrima (Švajcarska, Austrija, Nemačka, Francuska) postoji mogućnost da ćete morati da se na dva ili tri dana antigenski testirate o svom trošku kako biste mogli da skijate, bez obzira na to što imate sertifikat o vakcinaciji.

Zbog omikrona veliki broj avio-kompanija otkazuje hiljade letova dnevno. Zbog toga je i grupa turista iz Srbije "zarobljena" na Zanzibaru.

Nekoliko stotina srpskih turista zarobljeno je na Zanzibaru i oni su tamo stigli ili putem agencija ili samostalno. Oni koji su stigli leteći avionom avio-kompanije Flaj Dubai, koja je otkazala veliki broj letova, sada imaju veliki problem, jer je to niskobudžetna, loukost kompanija, a one posluju po drugačijim pravilima. Naime, velike avio-kompanije imaju obavezu da vam zamene kartu u slučaju neke nepredviđene situacije, ali niskobudžetne kompanije tu obavezu nemaju.

"To znači da će putnici iz Zanzibara koji su došli avionom ove avio-kompanije sami morati da se snađu i kupe novu kartu", kazao je Seničić.

Kako je rekao, razlog zbog kojeg avio-kompanije otkazuju letove je to što zbog obolevanja od korone nemaju dovoljno pilota i osoblja.

"Mnoge kompanije su zato do daljeg odustale od letova ka mnogim destinacijama. Moj savet je da se putnici koji su otputovali preko agencija a dožive nešto slično obrate agencijama i zatraže refundaciju troškova",kaže Seničić.

Mi sada ne možemo predvideti ni kako će izgledati situacija za 15 dana, pa je savet da se dobro informišete koje su mere na snazi u zemlji u koju planirate da idete. Bez obzira na sertifikat o vakcinaciji, veliki broj zemalja sada uvodi i obavezan PCR test koji morate uraditi pre putovanja, a neretko i po samom sletanju na željenu destinaciju. Imam utisak da ljudi koji uvode mere više ni ne znaju šta traže.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Građani Srbije suočavaju se sa teškoćama prilikom čitanja QR koda na digitalnim zelenim sertifikatima.

Problem je u tome što čitač koda nije centralizovan u okviru EU. Znam da i građani Rumunije imaju sličan problem, kao i Italijani koji putuju u Francusku. Kada je reč o zemljama u koje možemo da putujemo po istim pravilima kao i letos to su Egipat za koji je dovoljan sertifikat o vakciniaciji, negativan test ili dokaz o preležanoj bolesti koji važi šest meseci. I za putovanje u Tursku ostali su isti uslovi. Za Emirate, međutim, potreban je i negativni rezultat PCR testa, bez obzira na to što posedujete sertifikat o vakcinaciji.

Kako je kazao Seničić ovog jutra, građani Srbije ne mogu u Italiju.

Tačnije, možemo samo da tranzitiramo kroz ovu zemlju u periodu od najviše tri dana i to ako putujemo kolima. Ako ne poštujete tu meru, suočićete se sa velikim novčanim kaznama i zabranom ulaska u EU u periodu od godinu ili dve. Imali smo nedavno slučaj naše porodice koja je u Italiju ušla preko Slovenije i boravila tamo duže nego je propisano i kada ih je zaustavila policija morali su da plate kaznu u iznosu od 5.000 evra i dobili su zabranu ulaska u EU u trajanju od dve godine – naglasio je direktor Jute.

On je savetovao da se na zimovanje uputimo na naše planine ili u zemlje u okruženju.

Uslovi se nisu promenili za boravak u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U poznatim zimskim centrima (Švajcarska, Austrija, Nemačka, Francuska) postoji mogućnost da ćete morati da se na dva ili tri dana antigenski testirate o svom trošku kako biste mogli da skijate, bez obzira na to što imate sertifikat o vakcinaciji.

Ukoliko planirate putovanje izvan zemlje, morate uz sebe imati dovoljno novca za nepredviđene situacije, savetuje Aleksandar Seničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3583 idi na stranu