Foto: Shutterstock/ FOTOGRIN
Foto: Shutterstock/ FOTOGRIN

Amerika izdala upozorenje za još 9 zemalja, među njima i Kipar

Podeli

Američke vlasti pozvale su svoje državljane da zbog skoka zaraze koronavirusa u Evropi izbegavaju odlazak u nekoliko zemalja, među kojima su Francuska, Portugal i Kipar.

"Izbegavajte putovanja u Francusku", navodi se u novoj preporuci Stejt departmenta upućenoj Amerikancima uoči božićnih i novogodišnjih praznika, gde se nivo upozorenja zbog pretnje novog soja virusa omikron za tu zemlju podiže na četiri, što je najviše na skali.

Glavna američka zdravstvena ustanova Centar za prevenciju i borbu protiv bolesti ukazala je da čak i potpuno vakcinisane osobe rizikuju da se zaraze i da šire nove sojeve virusa.

Na spisku zemalja za koje je izdato upozorenje pored Francuske i Portugala još su i Kipar, Andora, Lihtenštajn u Evropi, kao i Jordan i Tanzanija.

Stejt department je dodao na spisak Mali i ostrva Fidži gde su prijavljeni prvi slučajevi omikorn soja virusa.

U Francuskoj gde je broj novozaraženih dnevno sada dostiže desetine hiljada, sa 42.252 zabeležena u nedelju, objavljene su sinoć nove restrikcije koje uključuju jačanje zdravstvenog protokola u školama, zatvaranje diskoteka na četiri nedelje i olakšanje dostupnosti vakcinacije za starije od 65 godina.

Portugal koji ima najvišu stopu vakcinisanih u Evropi, 87 odsto od ukupne populacije, prošle nedelje je ponovo uveo mere kontrole kao što su nošenje maske, i zdravstvena propusnica, a istovremeno je pokrenuo novu pojačanu kampanju vakcinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3158 idi na stranu