Izvor: Punkufer

Na jugu Brazila se nalazi priobalni grad Guarapari, koji je poznat po plažama s belim peskom, na koje dolaze brojni turisti uprkos tome što je pesak radioaktivan. Za sve je "kriv" doktor Silva Melo, koji je 1972. godine tvrdio da će "valjanje" u pesku blagotvorno delovati na bolesti poput artritisa i raka.

Guarapari je popularan i među turistima, ali i među domaćim stanovništvom, koje ovde ulaže u vikendice i kuće na moru. I sve to uprkos činjenici da su plaže tj. pesak radioaktivni.

Ovo nije neobičan fenomen na brazilskim plažama koje se protežu uz Atlantik severno od Rio de Žaneira, ali one nisu poznate kao ova. Premda mnogi na pojam "radioaktivnog" pomišljaju na katastrofe poput Černobilja, treba podsetiti da postoje velike nijanse i da nije svaka radijacija rezultat ljudskog delovanja. O čemu se onda ovde zaista radi?

Već krajem 19. veka austrijski naučnik Karl Auer je primetio da pesak s ovih plaža sadrži monazit, fosfatni mineral koji uključuje radioaktivni uranijum i torijum. Inače su rudnici monazita bili nosioci brazilske industrije pre Drugog svetskog rata, nakon kojeg rudarstvo preuzimaju Australija i Južna Afrika.

No, da se vratimo iz rudnika na plaže. Pomislili bismo da, s obzirom na radioaktivni pesak, ovde nema turista niti kupača. Zapravo je situacija obrnuta, a za sve je "kriv" doktor Silva Melo, koji je 1972. godine podsticao ljude da legnu u pesak ili da se čak zatrpavaju njim. Tvrdio je kako prirodno zračenje može da deluje blagotvorno na bolesti poput artritisa i raka.

Nije bilo potrebno mnogo vremena da hiljade turista navali poput vesele dece u pesak. Zaposleni iz Brazilske nuklearne agencije uhvatili su se za glavu i pitali se: zar od svih plaža sveta?

Kada je plaža postala hit koji se reklamira čak i na brazilskim reklamama, počeli su da mole ljude da ne ostaju dugo na plaži jer gama-zračenje može da prodre u telo i da prouzrokuje kancer. Potom su predložili da se pesak koji ima visoku koncentraciju monazita ukloni, a trošak nastao uklanjanjem bio bi kompenzovan prodajom minerala.

Za sada je sve kao pre: turisti dolaze i valjaju se po pesku.

Smatra se da su dan ili dva provedeni ovde relativno bezopasni, ali svaka poseta je definitivno na sopstvenu odgovornost.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.