Izvor: Jutarnji list

Australijska vlada saopštila je da je zbog pojave nove varijante koronavirusa nazvane omikron odlučila da odloži planirano ponovno otvaranje svojih granica, prethodno najavljeno za sredu, za vakcinisane inostrane stručnjake, strane studente kao i vlasnike još nekih kategorija ulaznih viza za tu zemlju.

"Povereništvo za nacionalnu sigurnost donelo je nužnu privremenu odluku o odlaganju sledećeg koraka prema sigurnom ponovnom otvaranju Australije za strane stručnjake i studente, kao i za nosiioce humanitarnih viza, privremenih radnih viza i porodičnih viza, sa 1. na 15. decembar", piše u saopštenju vlade u Kanberi objavljenom u ponedeljak uveče.

Ponovno otvaranje granica za putnike iz Japana i Južne Koreje takođe je odgloženo do 15. decembra.

Kako se ističe u vladinom saopštenju, to "privremeno odlaganje" služi kako bi se dobilo vreme potrebno za prikupljanje informacija "koje su nam potrebne da bismo bolje razumeli omikron varijantu virusa".

Na konferenciji za novinare u utorak ministar zdravstva Greg Hant kazao je kako je odluka o odlaganju popuštanja graničnih ograničenja preduzeta u duhu "izuzetnog opreza", kao i uz pretpostavku da će se 15. decembra nastaviti po planu. Međutim, odluke će se donositi na osnovu lekarskih saveta, napomenuo je.

Australija je među najvakcinisanijim zemljama sveta, gde je prvu dozu vakcine primilo preko 92 posto populacije starije od 16 godina, a u potpunosti vakcinisanih je 87 posto.

Odluka o odlaganju početka popuštanja graničnih ograničenja doneta je na osnovu mišljenja glavnog medicinskog savetnika Australijske savezne vlade Pola Kelija.

Australijske granice još su od marta 2020. zatvorene za sve osim za državljane i građane te zemlje, uz nekoliko izuzetaka, a u julu iste godine uvedena su i ograničenja međunarodnih dolazaka.

Zemlja je nedavno počela da popušta restrikcije, uz obavezan karantin i potpuno ukidanje svih ograničenja za u potpunosti vakcinisane državljane, stalno naseljene i njihove porodice koji putuju u države Viktorija i Novi Južni Vels kao i na samoupravnoj teritoriji glavnog grada Kanbere.

Proteklog vikenda, australijska vlada je zabranila ulazak u zemlju svim putnicima iz Južnoafričke Republike koji nisu australijski državljani, i uvela obavezan karantin za sve koji su nedavno doputovali iz tog područja. U ponedeljak je potvrđeno da će te mere ostati na snazi do 15. decembra.

Za sve međunarodne putnike u Viktoriju, Novi južni Vels i ACT uvedena je mera 72-satne karantina.

U Australiji je do sada potvrđeno pet slučajeva nove varijante koronavirusa.

Za utorak posle podne zakazan je sastanak nacionalnog kabineta kako bi se dogovorio koordinirani odgovor Australije na omikron.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.