Izvor: Novosti

Dok se veliki deo Evrope zaključava i vrlo je neizvesno održavanje svih božićnih manifestacija i zabave na trgovima, turisti iz Srbije već su počeli da uplaćuju i rezervišu novogodišnje aranžmane.

Budimpešta, Istanbul, Atina, Solun, ali i Beč i Prag, neki su od gradova u kojima naši građani planiraju da dočekaju 2022. godinu. U turističkim agencijama kažu da je interesovanje dobro, uprkos svim postojećim ograničenjima za ulazak u ove države.

Većina evropskih zemalja našim državljanima traži da su vakcinisani ili imaju negativan PCR test, a one za koje su naši turisti najviše zainteresovani, uglavnom prihvataju sve vakcine. Pitanje je, međutim, otkud toliko interesovanje za Beč ili Prag, gde je trenutno na snazi zatvaranje, koje bi po planu trebalo da bude okončano oko katoličkog Božića.

Ima interesovanja za Egipat i daleke destinacije kao što su Maldivi i Zanzibar.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, rekao je da interesovanje postoji i za zemlje u regionu. Tu se prvenstveno misli na Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, ali i Hrvatsku i Sloveniju, bar kada je reč o skijanju.

"Putnici bi možda išli i u Španiju, ali nemamo direktan let, pa je skup put do tamo", rekao je Seničić.

"Sigurnih avionskih aranžmana biće za Egipat, Atinu i Istanbul. Egzotične destinacije se nude tokom cele zime. Nema nekog velikog interesovanja, ali su u ponudi Dubai, Tanzanija... Vlada veliko interesovanje i za domaće destinacije, planine i banje. Sve će zavisiti od odluke Kriznog štaba, ali i od vlasti drugih država, kako će i gde moći da se putuje", kaže on.

Domaći turizam; spremni za goste

Turistička mesta u Srbiji očekuju da će za praznike biti stranih gostiju. Uz to, očekuju da će naši građani biti najbrojniji. Naravno, sve proslave i organizacije zavisiće od epidemiološke situacije. Veruje se da će proslava, bar u hotelima i restoranima, biti.

"Teško je napraviti procenu da li će nam i odakle doći strani turisti, ali se nadamo domaćim gostima", rekla nam je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

"Kada su inostrani turisti u pitanju, na prvom mestu je region. Očekujemo da će najviše gostiju biti iz BiH i Crne Gore, a verovatno i iz Slovenije i Severne Makedonije", kaže ona.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.