Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zabranjen ulaz: Turisti nepoželjni na više od 20 odsto svetskih destinacija

Podeli

Novi sojevi koronavirusa "održavaju" ograničenja putovanja u svim svetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvek ima 98 odsto svih odredišta u svetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja Svetske turističke organizacije o ograničenjima putovanja.

Svetska turistička organizacija upozorava da novi talasi pandemije negativno utiču na ponovno pokretanje međunarodnog turizma, što potvrđuju i podatkom da trenutno 46 destinacija ili 21 posto svih u svetu imaju potpuno zatvorene granice za turiste, od čega je u 26 destinacija tako još od kraja aprila 2020.

Delomično zatvorenih granica za međunarodne turiste trenutno ima oko 55 ili 25 odsto svih svetskih destinacija, dok ih 112 ili 52 odsto od međunarodnih turista zahtevaju da po dolasku imaju PCR ili antigenski test.

Izveštaj pokazuje i kako se destinacije otvaraju vakcinisanim međunarodnim turistima - 85 destinacija ili 39 odsto svih u svetu ublažilo je ograničenja za potpuno vakcinisane međunarodne turiste, dok ih 20 ili 9 odsto za ulazak turista traži obvezno vakcinisanje.

Sva ograničenja za međunarodne turiste ukinulo je pak samo četiri odredišta - Kolumbija, Kostarika, Dominikanska Republika i Meksiko.

Azija i Pacifik su i dalje svetska regija s najviše ograničenja i 65 odsto potpuno zatvorenih destinacija za međunarodni turizam, dok je za razliku od toga Evropa najotvorenija svetska regija sa samo 7 odsto odredišta potpuno zatvorenih granica, a slede je Afrika sa 9 odsto, Amerika sa 10 odsto i Bliski istok sa 15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4380 idi na stranu