Izvor: B92

Bugarska je godinama jedna od omiljenih zimskih destinacija srpskih turista.

Republika Bugarska je u septembru našu zemlju stavila na crvenu listu, tako da u ovom trenutku naši građani ne mogu da putuju u ovu zemlju.

S obzirom da su bugarska skijališta čest izbor srpskih putnika, interesovalo nas je da li ima izgleda da se situacija uskoro promeni.

Pitali smo nadležne u Ambasadi Srbije u Bugarskoj da li postoji mogućnost da se u skorijoj budućnosti mere ublaže.

Kako kažu, od 15. septembra kada je počela mera zabrana ulaska u Bugarsku, ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović je organizovao nekoliko sastanaka s gotovo svim ključnim ministrima, kao i predstavnicima drugih relevantnih bugarskih institucija u cilju ublažavanja oštrih mera.

"Do danas nije bilo konkretnih reakcija nadležnih institucija, ali smo usmenim putem obavešteni da bi naša argumentacija trebalo da bude uvažena i da se uskoro (u prvoj polovini decembra) očekuje ublažavanje mere potpune zabrane ulaska", kažu iz Ambasade i dodaju:

"Naša pretpostavka je da će se i u slučaju ublažavanja mere zabrane ulaska, ulaz srpskim državljanima dozvoliti pod određenim uslovima (sertifikat o vakcinaciji i/ili PCR test )", kažu iz Ambasade Srbije u Bugarskoj za portal B92.net.

Napominju i da se s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji tj. kontinuirano smanjenje broja novoobolelih može očekivati da u narednom periodu, kada ukupan broj novoobolelih za 14 dana padne na manje od 500 na 100.000 stanovnika, Srbija po automatizmu bude prebačena iz crvene u narandžastu zonu, što znači i uklanjanje mere zabrane ulaska.

Pročitajte i:

Skijanje u Bugarskoj skuplje ove godine

Zeleni sertifikat: Za rezervaciju sobe ne treba, ali za usluge u hotelu neophodan?

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.