Izvor: B92

Od jutros na sajtu e-uprave možete da preuzmete kovid sertifikat s kojim možete da putujete u zemlje EU.

Prvi korak:

Prijavite se na sajtu e-uprave s svojim korisničkim imenom i lozinkom. Ukoliko nemate nalog, potrebno je prvo da se registrujete tako što ćete uneti svoje podatke i priložiti fotografiju lične karte ili pasoša. Na mejl će vam stići mejl da ste uspešno registrovani.

Kada uđete na svoj nalog, potrebno je da odaberete opciju EU digitalni zeleni sertifikat.

Drugi korak

Pritisnite dugme pokreni uslugu.

Treći korak:

Uneti svoje podatke, JMBG, šifru potvrde vakcinacije, broj pasoša i zemlju izdavanja pasoša.

Obavezno popuniti polja sa zvezdicom (*)

Četvrti korak:

Dobićete mejl da ste uspešno ste podneli zahtev, a u mejlu će pisati sledeće:

Poštovani/a,
U prilogu Vam dostavljamo Vaš EU Digitalni zeleni sertifikat koji namenjen za putovanje u neku od zemalja Evropske unije, kao i u zemlje izvan EU koje koriste standard sertifikata EU Digital COVID Certificate. Spisak zemalja koje prihvataju ovaj standard sertifikata dostupan je na linku Evropske komisije je važeći u zemljama EU.

EU Digitalni zeleni sertifikat (EU DZS) se kreira za svaki događaj (vakcinu, test ili oporavak) pojedinačno. To znači da ukoliko ste npr. primili 3 doze vakcine i imate 1 rezultat testa, dobićete ukupno 4 dokumenta (sertifikata) za svaku vakcinu i za rezultat testa na imejl koji ste naveli prilikom podnošenja zahteva. Svaki dokument imaće svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije o tom događaju.

Svaka zemlja koja je članica EU ili koristi standard sertifikata EU Digital COVID Certificate definiše uslove za ulazak u svoju zemlju (koje vakcine prihvataju, trajanje rezultata testa itd.). Neophodno je da se upoznate sa pravilima zemlje u koju putujete na zvaničnim veb prezentacijama.

Preporučuje se da prilikom putovanja ponesete sve sertifikate koje Vam stignu putem imejla.

Ova poruka Vam je automatski poslata, nemojte odgovarati na ovu poruku. Za sva pitanja pišite na office@ite.gov.rs ili pozovite korinički servis eUprave na broj 011/3050-570 radnim danima od 8 do 16 časova.

S poštovanjem,
IZJZ "Dr Milan Jovanović Batut"
Portal eUprava Republike Srbije


U prilogu mejla će se nalaziti kovid sertifikat.

Sada možete da planirate svoje putovanje. A gde možete da putujete sa kombinacijom vakcina, pročitajte OVDE.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.