Foto: EPA, ANTONIO BAT
Foto: EPA, ANTONIO BAT

B92.net saznaje: Da li stvarno možemo u EU sa našim kovid potvrdama?

Podeli

QR kodovi koje imaju vakcinisani građani Srbije na zelenim kovid sertifikatima bi danas trebalo da budu validni i u zemljama Evropske unije. Tu informaciju je za B92.net potvrdila Dragana Bećić iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Danas se pojavila informacija da će EU danas usvojiti odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata Srbijie.

Putovanje naših građana će biti mnogo lakše, a to je za B92.net potvrdila i Dragana Bećić iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Bečićeva je istakla da je sada sve na procesu priznavanja, ali da je država uradila sve što je neophodno da se poštuje procedura.

"Mi smo uspešno razvili sve digitalne kovid sertifikate, koji su u skladu sa standardima Evopske unije, povezali smo se sa svim njihovim servisima, tako da se i sertifikati zemalja članica očitavaju kada dođe njihov građanin u Republiku Srbiju", rekla je ona za B92.net.

Dodaje i da ukoliko evropski državljanin boravi u nekom u lokala u Srbiji, zeleni kovid sertifikat je posle 20 h prihvaćen.

Počeće da važi za 48 sati

"Mi smo sve testove uspešno završili i sada je ostala samo papirologija, čekamo odluku Evropske komisije za koju se nadamo da će biti danas, uglavnom očekujemo pozitivan ishod još danas", rekla je ona.

Ističe da su u toku rigorozne tehničke procedure, kao i da je pitanje da li će one biti dostupne od sutra ili narednih nekoliko dana.

"Čekamo odluku, potrebno je da prođe nekih 48 sati, neko vreme propagacije, pa će sve biti vidljivo kroz određeni broj sati", rekla je Bećićeva.

Koje vakcine se priznaju? Svaka zemlja odlučuje odvojeno

Postavlja se pitanje da li će EU priznati Sinofarmovu vakcinu.

"Svaka zemlja definiše koje vakcine prima i da li treba PCR test, putnik sam mora da se raspita o tome koja zemlja priznaje određenu vakcinu", objasnila je Bećićeva.

"Ako je uslov neke zemlje da ne prihvata neku vakcinu, onda je neophodan PCR test. Svaka zemlja ima svoje uslove, pa je neophodno da se turisti informišu", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4995 idi na stranu