Izvor: Tanjug

Grad Okland na Novom Zelandu je zauzeo prvo mesto na listi "najboljih gradova koje treba posetiti" najpoznatijeg svetskog izdavača turističkih vodiča Lonely Planet, uprkos tome što je trenutno u izolaciji, pošto je centar epidemije kovida i odsečen od ostatka zemlje i sveta.

Ovakva objava je izazvala određene šaljive komentare na Novom Zelandu, budući da svako ko sada pokuša da poseti taj zaključani grad rizikuje da se suoči sa velikom novčanom ili zatvorskom kaznom, prenosi britanski Gardijan.

"To je neka vrsta usamljene planete koja je u lokdaunu trećeg stepena", napisao je jedan stanovnik Oklanda na društvenim mrežama.

"Ovo verovatno znači da je ostatak sveta na veoma lošem mestu", našalio se drugi.

Rangiranje je, doduše, za gradove koje treba posetiti 2022. godine, a Lonely Planet je bez sumnje optimista da će u nekoj fazi sledeće godine grad ponovo biti otvoren za turiste.

Gradonačelnik Oklanda, Fil Gof, naveo je u saopštenju da će ovo rangiranje "dati pravi podsticaj turističkom i ugostiteljskom sektoru Oklanda kada počnu da se oporavljaju od blokade kovida 19 i kada se granice ponovo otvore".

Ali vremenski okviri za ublažavanje pograničnih blokada Novog Zelanda i Oklanda se još uvek ne pominju. Za sada, svim potencijalnim posetiocima, čak i onima iz drugih krajeva Novog Zelanda, potrebno je zakonsko izuzeće kako bi prešli policijsku granicu i stigli do grada.

Grad je u blokadi trećeg stepena, sa većinom zatvorenih prodavnica, kafića i restorana i zabranom okupljanja u zatvorenom prostoru.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.