Foto: Shutterstock/Blue Planet Studio
Foto: Shutterstock/Blue Planet Studio

Od novembra olakšice za putnike; Koliko će trajati karantin na Novom Zelandu?

Podeli

Zvaničnici Novog Zelanda saopštili su danas da će postepeno ublažavati svoje karantinske mere na granici, koje su među najstrožim na svetu tokom pandemije kovid 19.

Dok će te promene olakšati Novozelanđanima koji su zaustavljeni u inostranstvu da se vrate kući, zvaničnici još nisu naveli datum kada bi mogla da ponovo budu dozvoljena turistička putovanja, što je odluka na koju će se verovatno čekati još mesecima, prenosi Rojters.

Ministar za odgovor na kovid 19 Kris Hipkins saopštio je da će od sledećeg meseca većina ljudi koji stignu na Novi Zeland morati da provedu sedam dana u karantinskom hotelu koji kontroliše vojska, što je upola kraći period od onog koji je do sada bio na snazi. Rekao je i da bi putnici iz nekih niskorizičnih pacifičkih ostrvskih zemalja mogli u potpunosti da budu izuzeti od ove vrste karantina i da budu izolovani kod kuće.

Ministar je rekao da su nova pravila privremeni korak koji je uvod u opsežnije mere ponovnog otvaranja, koje će se postepeno uvoditi kada više od 90 odsto Novozelanđana starijih od 12 godina bude potpuno imunizovano, a do sada je njih 72 odsto primilo dve vakcine.

Promena je usledila nakon sve većeg negodovanja Novozelanđana koji su pokušavali da se vrate kući, ali nisu uspeli da obezbede mesta u karantinskom sistemu, pa su se neki od njih obraćali sudu. Hipkins je rekao da očekuje da će većina novopridošlih moći da se izoluje kod kuće negde u prvom kvartalu sledeće godine, i da su prvi prioritet Novozelanđani i oni sa važećim vizama.

"Turisti su veći izazov, jer ne moraju nužno da imaju gde da se izoluju po dolasku", rekao je Hipkins. Pre nego što je pandemija počela, više od 3 miliona stranih gostiju posećivalo je Novi Zeland svake godine, a turizam je bio medju najvećim izvorima stranih prihoda u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2993 idi na stranu