Izvor: B92

Na jednoj od najpoznatijih britanskih turističkih atrakcija, planini Sent Majkl u Kornvelu, zabranjen je pristup psima, jer uriniraju po travi i na taj način uništavaju čineći je neprikladnim mestom za malu decu. Pre ove, doneta je odluka da se ulaz na ostrvo naplaćuje 14 funti, pa su posetioci s razlogom nezadovoljni.

Nadležni za ovu turističku atrakciju, na čijem se vrhu nalaze zamak, kafić i pab, kažu da psima neće biti dozvoljeno da pređu nasip, što je ujedno i jedini pristup ostrvu koji je odsečen od sveta tokom plime. Izuzetak predstavljaju psi pomagači, oni će moći da borave na ostrvu.

Kao razlog za ovakvu odluku naveli su da psi uriniraju i uništavaju netaknute travnjake i polja, pretvarajući travu u braon boju i čineći je ružnim i neprikladnim mesto za igru za malu decu, navodi se na sajtu planine Sent Majkl.

Pre ove zabrane, doneta je odluka da se posetiocima naplati ulazak na ostrvo 14 funti. Prethodno su šetnja po selu i pristup kafićima bili potpuno besplatni uz novčanu nadoknadu za posetu zamka.

Danas su tu, sutra ih nema: Pet najfotogeničnijih lokacija odsečenih od sveta FOTO

"Nećemo više dolaziti"

Ova odluka je mnoge rastužila i naljutila, pa neki više neće dolaziti uopšte na ovo ostrvo iz revolta.

Mišel Korniš (57), koja redovno posećuje planinu Svetog Majkla sa porodičnim psom, rekla je da je „ožalošćena“ odlukom.

„Ne razumem zašto psima sada nije dozvoljeno da šetaju po luci", rekla je ona.

"Prošetala sam do nasipa i nije mi bilo dozvoljeno da prođem s psom", rekla je još jedna redovna gošća ovog ostrva En Milvord.

"Redovno smo posećivali ostrvo, prodavnice i kafiće na njemu, ali sada kako su psi zabranjeni, nećemo više dolaziti i svakako nećemo plaćati 14 funti za to zadovoljstvo", rekao je Džen Ejmos.

"Ovo je bila teška odluka"

"Poslednje dve sezone psi su bili isključeni sa ovog ostrva kao naš odgovor na kovid 19, jer smo želeli da se osiguramo da fizičko rastojanje bude realno i izvodljivo budući da je oko luke veoma mala površina. Posetioci nikada nisu mogli da vode svoje pse nigde druge po ostrvu", kaže Harvi Tomas, izvršni direktor St Aubyn Estates, korporativne kancelarije na ovom ostrvu.

"Međutim, sa otvaranjem i popuštanjem mera, odlučili smo da ne želimo da dozvolimo pse ponovo u luci, osim pasa pomagača", kaže on.

„Ovo je bila teška odluka. Znamo da će ovo razočarati neke posetioce. Znamo koliko su psi važni mnogim ljudima, ali je takođe bilo jasno da se za mnoge ljude iskustvo putovanja kod nas poboljšalo kao rezultat toga što nema pasa u prometnoj luci", ističe Harvi Tomas.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.