Izvor: B92

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić je za TV Prva pričao o povraćaju novca za nerealizovana zamenska putovanja zbog koronavirusa, kao i o trećoj dozi vakcine kao jednom o uslovu za naredna putovanja.

Do isteka roka za vraćanje novca za nerealizovana zamenska putovanja zbog koronavirusa ostalo je još tri meseca.

Da li će sve agencije stići da obeštete putnike do 15. januara naredne godine i šta će biti ukoliko agencije ne uspeju da ispoštuju?

Tatjana Matić dala rok - građani imaju pravo na povrat novca od agencija

50 odsto zamenskih putovanja nije iskorišćeno

"To je dosta kompeksno pitanje. Nalazimo se u jednoj situaciji koju niko nije očekivao. Pre godinu i po dana zahvaljujući razumevanju Ministarstva turizma, Vlada je izglasala Uredbu o zamenskim putovanjima po ugledu na neke evropske zemlje - između ostalog i Grčku, Nemačku, Italiju, sve turistički značajne zemlje. Ali smo se i tada nadali da ćemo za godinu, godinu i po dana, kada prođe taj rok moći da radimo i da obezbedimo ta sredstva ili makar da ih iskoristimo. Međutim, situacija je skroz drugačija. Svi se sećamo da prošle godine posla skoro da posla uopšte nije bilo - 90 odsto posla manje smo imali nego 2019. godine. Ova sezona nije bila loša, ne možemo da se žalimo, ali nije bilo ni kako smo očekivali - 50 odsto je iskorišćeno, 50 odsto nije. Mi procenjujemo da je to negde između 20 i 25 miliona evra.", rekao je za TV Prvu Aleksandar Seničić, direktor YUTA.

Kako je istakao, jedan deo problema se odnosi na inostranstvo, to je veći deo te sume, a drugi se odnosi na đačka i omladinska putovanja.

"Kada je reč o Srbiji - hotelijeri koji su primili taj novac za nerealizovana putovanja, novac su potrošili za opstanak na tržištu, jer tu nije bilo velike pomoći za taj hotelijerske industrije. Ne možemo da očekujemo da će nam taj novac vratiti", rekao je Seničić.

Vrlo je slična situacija i u inostranstvu. Tu napominje Španiju i Italiju, gde nije ni moglo da se putuje. Međutim, Italija je produžila rok za povraćaj novca i realizaciju do 2023. godine, a Španija je takođe u proceduri za produženje roka.

S druge strane, juče je stigla vest da Grčka neće produžavati rok shodno zahtevima EU. Grčka je uložila veliki novac u podršku turističkoj industriji i sezona je kod njih bila veoma dobra.

"Ono što nama predstavlja najveći problem jeste što naše turističke agencije u najvećem broju slučajeva ne sarađuju sa turističkim grčkim agencijama, već isključivo sa vlasnicima privatnih smeštaja i sa hotelijerima, vlasnicima tih objekata. Manji deo prometa se obavlja preko turističkih agencija", kaže Seničić navodeći primer turističke agencije iz Grčke Mouzenidis koja je ušla u stečaj, pa je ostalo približno 3 miliona evra dugova prema putnicima i turističkim agencijama u Srbiji.

"Nažalost turističke agencije ne mogu da očekuju povraćaj novca i imamo nekoliko agencija koje će morati da prestanu da rade", rekao je on.

"Sve ostale agencije su iskoristile deo, a deo nisu, a taj deo koji nisu, najveći broj naših partnera i iz Grčke nema nameru da taj novac vrate", dodaje.

"Produženje roka do sledeće turističke sezone - jedno je od rešenja. Ovog trenutka ne možemo ni da znamo da li ćemo moći da radimo tokom sezone, pa će veliki broj turističkih agencija biti u problemu da vrati taj novac putnicima, a svima je cilj da se novac vrati", napominje Seničić.

"Ukoliko agencije ne budu mogle da isplate nerealizovana putovanja svojim putnicima, jedina opcija je da država ponudi tzv. namenske kredite koje turističke agencije ne bi smele da koriste za svoje poslovanje, već isključivo za povraćaj sredstava putnicima. Međutim, to nije dobra opcija, jer nismo sigurni kakva će da bude sezona sledeće godine, pa zaduživanje dodatno, u trenutku kada je cela situacija neizvesna, nije dobro", rekao je Seničić.

Turističke agencije imaju rok do 15. januara da vrate novac putnicima.

"Rok do 15. januara je odredila Vlada Republike Srbije kroz Uredbu koja je dala, rok je važio za celu Evropu. Rok je zapravo 1. januar, ali nakon toga imamo 15 dana da izvršimo povraćaj novca", kaže Seničić.

Bez treće doze, ne važi zeleni sertifikat

Trenutno je slabo interesovanje za putovanje i veliki je problem što protokoli za ulazak nisu usaglašeni.

Tako je na primer došlo do pitanja kako će se rešavati situacija sa putnicima koji se nisu revakcinisali.

"Svima kojima je istekla druga doza vakcine (posle sedam meseci) se nalaze u problemu, pa čak i kod nas je jer ukoliko se niste revakcinisali trećom dozom, a prošlo je sedam meseci, vama je praktično zeleni sertifikat nevažeći. Kada se on očita, daje crvenu boju, što znači da ne možete da ga koristite. Dosta je tu problema", kaže Seničić i dodaje da zasad nijedna zemlja nije izašla sa stavom o trećoj dozi vakcine,

Veliki broj evropskuh zemalja zahteva i karantin, bez obzira da li ste vakcinisani.

Gde možemo da putujemo?

Ono što je izvesno jeste da još uvek možemo da putujemo u zemlje koje nisu menjale pravila putovanja - Grčku, Tursku, Egipat. "Još uvek je aktuelna sezona kupanja u Egiptu i to do sredine ili, pak, krajem novembra, zbog vremenskih uslova", rekao je Seničić.

Preporuka svim građanima jeste da se informišu pre putovanja na sajtu Ministarstva spoljnih poslova oko dokumentacije koja je potrebna za ulazak u željenu zemlju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.