Izvor: CDM

Kanjon Antilope u Arizoni je najfotografisaniji na svetu, posle Petre u Jordanu

Ovaj kanjon se nalazi u američkoj država Arizona, a njegovoj egzotičnosti doprinosi činjenica da se nalazi u zemlji Navaho Indijanaca

Ovaj kanjon je poznat i kao slot-kanjon (kanjon-prorez) i deli se na dva dela – Gornji i Donji. Navahosi imaju svoje ime za kanjon koje teško upamtiti - Ce Bighanilini, što znači "Mesto gde voda teče kroz stene".

Kanjon Antilope se svrstava u najlepše prizore na planeti, a zanimljivo je da je pristup njemu dopušten tek 1997. godine, kada su u rezervatu Navahosi stvorili park za turiste, što im je donelo veliki prihod od turizma.

Foto: Shutterstock/Jay Yuan

Gornji kanjon je češće posećen, a tome doprinosi činjenica da je pristupačniji i popularniji. Zraci svetlosti stvaraju spektakularne efekte u ovom delu kanjona. Turisti najčešće dolaze uglavnom leti i to usred dana, jer su tada najuočljivije igre svetlosti i sunca.

Donji kanjon se nalazi nekoliko kilometara dalje, a njegovo ime Hadzistazi u prevodu znači Spiralni stenoviti lukovi. Do njega je teže doći, pa samo pravi avanturisti mogu da dođu do njega.

U ovom delu sveta su bili oduševljeni mnogi evropski reditelji, a neki od filmova koji su ovde snimljeni su Arizona Dream, Baghdad Cafe, Paris, Texas.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.