Izvor: TU Magazin

Ministarstvo turizma i sporta Tajlanda najavilo je da je spremno da od sledeće godine počne sa naplatom turističkog poreza, odnosno takse koju će plaćati svi međunarodni turisti.

Takozvani Fond za transformaciju turizma Tajlanda dobijaće direktna sredstva od turističkog poreza, i zasad se zna da će svi strani turisti plaćati oko 14 evra kako bi se ublažile negativne posledice globalne pandemije.

Novi plan za otvaranje Tajlanda – privući turiste da bi trošili što više para

Tajland nije prva država koja uvodi porez stranim turistima.

Takav porez već je uveo Novi Zeland polovinom 2019. godine i trenutno iznosi oko 20 evra.

Prava istina o "mondenskom" Tajlandu: Očekivanja i realnost

Porez za strane turiste od oko 30 evra od 1. aprila uvela je i meksička savezna država Kintana Ro u kojoj se nalaze neke od najpoznatijih turističkih destinacija.

Ovakav trend naplate poreza razmatra sve više zemalja, imajući u vidu da će globalna pandemija po svemu sudeći biti prisutna još neko vreme.

Podsetimo, Venecija je donela sličnu uredbu prema kojoj će se naplaćivati ulaz stranim turistima.

Grad će, takođe, uvesti nadzorne kamere i mobilne aplikacije za prikupljanje podataka o tome koliko turista stiže u grad, a biće uvedena i dodatna pravila.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.