Foto: RINA
Foto: RINA

Turistički dragulj Zlatibora otkrili kraljevi - danas je kandidat za najlepše selo sveta

Podeli

Da je Zlatibor planina izuzetne lepote, otkrili su i sami kraljevi. Početak razvoja turizma na ovoj planini vezuje se za daleku 1893. godinu, kada je u posetu stigao srpski kralj Aleksandar Obrenović.

I od tada je ova planina nezaobilazna turistička destinacija, sa pravom nosi epitet vazdušne banje, a to osete svi koji ovde kroče.

Živopisno zlatiborsko selo Gostilje, čuveno po svom velelepnom vodopadu jedan je od tri kandidata iz Srbije za izbor najboljeg turističkog sela sveta.

Gostiljski vodopad je jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gde su uređene pešačke staze, prostor za piknik, dečije igralište.

Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana.

Osim što obiluje očuvanim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima, selo Gostilje pravi je primer kako se ruralni turizam u savremenom svetu može razvijati na održiv način i kako dobrim ulaganjima i afirmacijom mikroturističkih lokaliteta može u potpunosti da se unapredi život sela.

Foto: RINA
Foto: RINA

U selu Gostilju postoji i nekoliko seoskih turističkih domaćinstava, konačište i restoran Gostiljska vrela, a zahvaljujući velikom broju domaćinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom turisti u ovom selu imaju priliku da uživaju u autentičnom seoskom ambijentu, domaćim proizvodima i gastronomskim đakonijama.

Konkurs za najbolje turističko selo raspisala je Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija i svaka od zemalja članica imala je pravo da kandiduje tri sela. Nakon zasedanja nacionalne komisije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije odlučeno je da će Srbiju na ovom konkursu predstavljati zlatiborsko selo Gostilje, uz Mokru Goru i Tršić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2824 idi na stranu