Foto: Shutterstock/Pawel Kazmierczak
Foto: Shutterstock/Pawel Kazmierczak

Nesuđeni turisti čekaju da im se vrati novac; kada počinje isplata?

Podeli

Ako dosad niste iskoristili zamenski vaučer za putovanje, proverite kada počinje isplata novca i kakva je procedura.

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za Rts da od 1. januara 2022. godine kreće isplata novca građanima koji nisu iskoristili zamenska putovanja, da je procedura jednostavna, ali da su turističke agencije u nepovoljnoj finansijskoj situaciji.

Seničić kaže da su očekivali da će biti veća iskorišćenost zamenskih putovanja, a realizovano je tek nešto više od 40 odsto zamenskih vaučera.

"Očekivali smo da taj podatak bude daleko veći, odnosno veća iskorišćenost zamenskih putovanja. Najmanje putovanja je iskorišćeno u Grčkoj. Pad u Grčkoj je negde oko 50 odsto", ističe Seničić.

Dodaje da od 1. januara kreće isplata sredstava građanima koji nisu iskoristili zamenska putovanja, ukoliko ih ne iskoriste do kraja godine, kao i da će od 15. janura, u zakonskom roku, moći taj novac da podignu.

"Potrebno je da samo imaju potvrdu o zamenskim putovanjima, odnosno ugovor o putovanju i da se obrate svojoj turističkoj agenciji u kojoj su to putovanje uplatili", objašnjava on.

Turističke agencije u problemu

Seničić ističe da situacija nije jednostavna u turističkim agencijama, jer nije moguće za dva ili dva i po meseca nadomestiti period kada zbog koronavirusa nisu radile.

"Biće veliki problem oko isplate novca, ukoliko, naravno, ne dođe do neke pomoći. U tom smislu, pre par meseci započeli smo inicijativu, obratili smo se resornom ministarstvu za pomoć turističkim agencijama u vidu namenskih kredita za povraćaj novca građanima koji nisu iskoristili ova putovanja. Očekujemo da se to realizuje do kraja godine", navodi Seničić.

U situaciji kada je Srbija vraćena na "crvenu listu" u mnogim zemljama, Seničić kaže da je to još jedan od problema za turističke agencije.

"Da se situacija nije iskomlikovala u epidemiološkom smislu, sigurno bi pomogla i putovanja koja se realizuju tokom jesena i zime. Nažalost, na to ne može da računamo, kako stvari stoje. Postavljanje Srbije na 'crvenu listu' je dodatna okolnost zbog koje turističke agencije neće moći da računaju na veliki broj zemalja koje su i našem okruženju, nažalost i u Evropi", podvlači Seničić.

Na pitanje da li će građani koji nisu iskoristili zamenske vaučare morati da podnesu posebnu dokumentaciju za povraćaj novca, Seničić kaže da to nije slučaj.

"Prema uredbi koju je usvojila Vlada Republike Srbije, za sva putovanja koja su uplaćena do 15. marta prošle godine, ukoliko nisu iskorišćena, trebalo je da dobiju od svih turističkih agencija kojima su uplatili aranžmane, potvrde o zamenskim putovanjima na kojima je jasno naznačeno: kada su uplatili, šta su uplatili, koliko se novca nalazi u turističkim agencijama", objašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Dodaje da sa tom potvrdom, apliciraju kod turističkih agencija, kao i da novac koji su uplatili treba da dobiju.

"Procedura je vrlo jednostavna. Nadam se da, bez obzira na sve probleme koje imamo, da ćemo uspeti uz pomoć resornog ministarstva da te obavez i realizujemo", smatra Seničić.

Kakva su pravila putovanja

Govoreći o promeni uslova ulaska u zemlje za državljane Srbije, Seničić kaže da u Rumuniju i Bugarsku ne može uopšte da putujemo, ali dodaje da je najveći broj zemalja ostavio regulative koje su trajale tokom cele godine.

"Ne verujem da će turističke zemlje do kraja sezone menjati bilo šta, govorimo o Turskoj, Grčkoj, Egiptu, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji... To su zemlje u koje možemo da putujemo ukoliko smo vakcinisani sa obe doze, bez dodatnih dokumenata, negativan pi-si-ar ili antigenski test, ukoliko nismo vakcinisani", navodi Seničić.

Dodaje da, pak, za putovanje na Kipar, bez obzira da li posedujete bilo šta od ovih dokumenta morate imati dodatni pi-si-ar test po dolasku na destinaciju.

"Imate države u zapadnoj Evropi koje ne prihvataju sve vakcine. Konfuzija koja vlada u pravilima putovanja, nastavlja se i u narednom periodu. Preporuka onima koji putuju je da pre polaska, na sajtu Ministarstva inostranih poslova provere konkretne detalje o ulasku u zemlju", objašnjava Seničić.

Dodaje da su samo BiH i Mađarska zemlje u koje možemo da uđemo bez dodatnih dokumenata. Seničić, međutim, smatra da kako se situacija dodatno komplikuje u Srbiji u vezi sa koronavirusom, ali i u regionu, da to uskoro neće biti moguće.

Za one koje su se odlučili da letuju u septembru ili početkom oktobra, Seničić preporučuje Tursku ili Egipat zbog uslova ulaska, kao i epidemiološke situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto: Shutterstock/Vedrich
Kako je Bog skamenio svatove: Najčuvenija legenda o nastanku Đavolje varoši
Foto: Shutterstock/Seqoya
Gurmanluci po pristupačnim cenama: 10 najjeftinijih gradova u Evropi
Foto: Shutterstock/ESB Professional
Odluka važi od 15. novembra - Izrael priznao turistima još jednu vakcinu
Foto: Shutterstock/Nikolaos Tamvakis
Grčka želi da produži rok za neiskorišćene vaučere za letovanje
Foto: TOS
"Zaljubljivali smo se 15 puta dnevno": Mediji iz Južnoafričke Republike oduševljeni Srbijom
"Ne dolazite u suknjama": Upozorenje turistima koji žele da posete novu atrakciju Njujorka FOTO
Foto: Printskrin/TV Prva
Đenić: "Putnici svoja prava moraju da ostvare"; Seničić: "Situacija je katastrofalna" VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija
Da li će od 1. januara moći da putuju samo vakcinisani? Seničić: "Sve ide u tom pravcu" VIDEO
Foto: Shutterstock/ Rudy Balasko
Australija ukida zabranu putovanja u inostranstvo za svoje građane
Foto: Shutterstock/Valery Egorov
"Ne dozvoljavamo pse na ostrvu"; Posetioci nezadovoljni odlukom: "Nećemo više dolaziti"
Picerija u Amsterdamu do koje se dolazi čamcem FOTO
Foto: SHutterstock/ronstik
Od 1. januara moći će da putuju samo vakcinisani?
Foto: Printscreen TV Prva
Bez treće doze ne važi zeleni sertifikat; Seničić: "Turističke agencije u problemu" VIDEO
Foto: Shutterstock/VGstockstudio
Tatjana Matić dala rok - građani imaju pravo na povrat novca od agencija
Foto: Profimedia
Da li biste izdvojili više novca za hotel u kojem su svi vakcinisani? ANKETA
Foto: Profimedia
Put oko sveta za 9 meseci: Svi kontinenti i preko 150 destinacija - krstarenje svih krstarenja
strana 1 od 2821 idi na stranu