Izvor: Tanjug

Kopenhagen je najbezbedniji svetski grad, prema indeksu koji je objavio "Ekonomist intelidžens junit'' iz Londona, u kojem je rangirano 60 međunarodnih odredišta na osnovu digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične bezbednosti, kao i zaštite okoline, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Kopenhagen je prvi put proglašen najbezbednijim gradom na svetu, postigavši 82,4 boda od 100. "Jedan od ključnih faktora koji Kopenhagen čine tako sigurnim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižem nivou u više od decenije", kaže gradonačelnik Kopenhagena Lars Vajs.

"Kopenhagen takođe karakteriše velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mešoviti grad u kojem se i pomoćnica za čišćenje i direktor susreću u lokalnom supermarketu i imaju decu u istoj školi", dodao je.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mesto s 82,2 boda, dok je Singapur treći sa 80,7 bodova.

Iako je Sidnej zauzeo četvrto mesto sa 80,1 bodom, australijski grad bio je na vrhu kategorije digitalne bezbednosti, dok je Tokiju dodeljeno 80 poena, čime je japanski grad pao na peto mesto.

Holandski Amsterdam je šesti, dok je novozelandski Velington zauzeo sedmo mesto. Melburn je na osmom mestu, dok je švedski Stokholm deseti. Na dnu liste su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venecuelanski Karakas, pakistanski Karačhi i Jangon u Mjanmaru.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.