Izvor: B92, Punkufer

Nakon kazni i zabrana, popularne stepenice do raja na Havajima mogle bi zauvek da nestanu.

Stepenice Haiku na Havajima poznate i kao Stairway to heaven vode do 755 metara visokog vrha planine Puʻukeahiakahoe na ostrvu O'ahu.

One imaju 3.922 drvena stepenika i datiraju iz Drugog svetskog rata, kada su postavljene kao deo američke komunikacijske mreže.

Izvođači radova američke vojske su ih koristili za izgradnju radio-stanice, strogo tajnog objekta za prenos signala brodovima mornarice.

Pedesetih godina prošlog veka američka obalska straža je zamenila drvene stepenice metalnim i postavila rampe, a nakon što su se stepenice pojavile na televiziji, privukle su horde turista.

Od 1987. godine turističkoj atrakciji je bio ograničen pristup zbog vandalizma, a 2002. godine Honolulu je potrošio 875.000 dolara za popravljanje oštećenih delova stepenica s namerom da ih službeno ponovo otvori za javnu upotrebu.

Grad nikada nije osigurao pristup i od tada je prelaz Haikua ilegalan, uz kaznu od 1.000 dolara. Bez obzira na zabranu, turisti nisu prestajali da dolaze, a pojavila se i ogromna ljuljaška, vrlo blizu vrha stepenica.

Na društvenim mrežama su se pojavili brojni video-zapisi ljudi koji se ljuljaju na ovoj improvizovanoj igrački pre nego što je uklonjena.

Gradsko veće Honolulua je nakon svega jednoglasno donelo odluku kako će se stepenice ukloniti, jer predstavljaju opasnost za ljude, ali i za okolinu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.