Izvor: Beta

Izrael će 19. septembra ponovo otvoriti svoja vrata za grupe stranih turista, posle pauze zbog novog talasa zaraze koronavirusom.

Zahvaljujući brzoj i masovnoj kampanji vakcinacije tokom zime Izrael je u maju dozvolio da strane turističke grupe dolaze u zemlju uz poštovanje zdravstvenih mera.

Međutim, 11. avgusta zbog pojave novog, zaraznijeg delta soja virusa broj novoinficiranih je ponovo naglo rastao, posebno među nevakcinisanima.

Prošle nedelje, kada je počela školska godina, u jednom danu zabeleženo je oko 11.000 novih slučajeva zaraze. Taj broj je opao u petak, a i danas je zabeleženo nešto manje od 5.000 inficiranih, a manje je i teških slučajeva, reklo je Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo turizma je objavilo da će od 19. septembra grupe od pet do 30 turista moći ponovo da posećuju Izrael, sem iz zemalja koje su na crvenoj listi.

Na toj listi su trenutno Brazil, Turska, Bugarska i Meksiko.

Ministarstvo još nije najavilo kada će turisti moći da dolaze pojedinačno.

Kako je navedeno neće biti ograničenja za broj stranih grupa koje mogu da uđu u Izrael.

U saopštenju se dodaje da je od maja do avgusta oko 2.000 turista ušlo u Izrael, uglavnom iz SAD i Evrope, ali nisu zabeleženi slučajevi obolevanja od kovida 19 u tim grupama.

Sada će u Izrael moći da uđu turisti koji su primili drugu dozu vakcine u proteklih šest meseci ili imaju dokaz o trećoj dozi.

Izrael je jedna od prvih zemalja u svetu koja je vakcinisala većinu od oko devet miliona stanovnika i u proteklim nedeljama je pokrenuo vakcinisanje trećom, buster dozom kako bi pojačao imuni odgovor ljudi vakcinisanij pre više od pola godine. Više od 2,5 miliona Izraelaca je primilo treću dozu.

Premijer Izraela Naftali Benet apelovao je da se bude na oprezu i da se poštuju instrukcije lekara dok se priprema okupljanje porodica počev od ponedeljka na dočeku jevrejske Nove godine, Roš hašana i posebno tokom verskih prazika Dana pokajanja, Jom Kipura i Sukota.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.